Allergisk sjokk

Hva er allergisk sjokk? Og hva gjør du om du mistenker at noen har fått det?


Allergiske reaksjoner kan være voldsomme Ill.foto: Greg Friese/ Flickr

Allergiske reaksjoner er som oftest harmløse og lette å behandle, men av og til kan de få alvorlige følger. Dette kalles allergisk sjokk eller anafylaktisk sjokk.

Hva kan du gjøre dersom du er vitne til en person som får et allergisk sjokk?

Først må du kunne gjenkjenne den allergiske reaksjonen. Et allergisk sjokk kan inkludere flere symptomer, noen ganger alvorlige. Kløe, svimmelhet og en generelt dårlig allmenntilstand er noen av symptomene, og personen kan også føle seg varm, kaldsvette, og kanskje bli kvalm og brekke seg. Tung pust, og pipelyder fra lungene, kraftig trykkfølelse i brystet og hjertebank kan også oppleves. Dersom tilstanden ikke behandles raskt, kan det føre til krampeanfall, nedsatt bevissthet, og aller verst åndedrettsstans og hjertestans.

annonse:

Er personen bevisst, kan du hjelpe ved å gjennomføre disse punktene:

  1. Opplever personen pustebesvær – la vedkommende sitte godt, halvt oppreist. Dersom du vet hva personen reagerer på, kan det være til stor hjelp om du fjerner dette.
  2. Ring 113 for råd om hva du skal gjøre videre. Følg hele tiden med på pasienten, at vedkommende har frie luftveier, puster, og er bevisst.
  3. Personer med kraftige allergier har ofte med seg medisiner, en engangssprøyte med adrenalin. Disse er klare til bruk, og har en bruksanvisning p pakningen. Kan ikke pasienten sette sprøyten selv, må en annen gjøre det.

Er personen bevisstløs må vedkommende legges i stabilt sideleie for å holde luftveiene åpne. Ring 113 og følg hele tiden, frem til profesjonell hjelp kommer, med på om personen har åndedrett. Dersom pasienten slutter å puste, må hjerte-lunge-redning skje umiddelbart, med 30 brystkompresjoner og to munn-til-munn- innblåsinger.

Allergi kan også få lokale reaksjoner. Dette er mer vanlig enn at personen går i anafylaktisk sjokk. Dette kan også være meget farlig. For eksempel kan et vepsestikk i halsen eller i munnen, eller at man tygger noe man er veldig allergisk mot, føre til opphovning og dermed også pustebesvær. Å suge på en isbit kan hjelpe bevisste personer, men dersom personen er bevisstløs må ingenting puttes inn i munnen til vedkommende. Ring 113 og gi eventuell allergimedisin.

 

Artikkelen er utformet i samarbeid med Norsk Luftambulanse.

Camilla

Hei! Grunnlegger og redaktør her i huset!

Lignende post:

Mer fra: Nyttig kunnskap

Les også:

Velg artikkeltype:
Kunnskapsquiz
Spørsmål på rekke og rad. Velg det riktige svaret og vinn heder og ære resten av livet.
Tekst og foto
Last opp artikkel, kronikk eller pressemelding. Kan inneholde bilder.
Liste
Lag en liste over hva som helst!
Meme
Last opp egne bilder for å lage klamme memes.
Video
Klipp fra Youtube eller Vimeo