76 % færre personskader fra fyrverkeri

Norske krav til fyrverkerisikkerhet er blant verdens strengeste og i 2008 ble det inngått et kompromiss da raketter med styrepinner ble forbudt, mens bakkefyrverkeri fortsatt ble tillatt solgt i Norge. Siden da har antallet personskader falt fra 155 i 2007 til kun 36 i 2012.


ILLUSTRASJONSFOTO: Satit Srihin
ILLUSTRASJONSFOTO: Satit Srihin
ILLUSTRASJONSFOTO: Satit Srihin

Antallet personskader fra fyrverkeri i Norge har de siste 5 årene falt kraftig. Siden 2007 er nedgangen på over 76 %. Den norske fyrverkeribransjen jobber målrettet for at nedgangen skal fortsette, og oppfordrer nordmenn til varsomhet i forbindelse med fyrverkeribruk.

– Kompromisset fra 2008 da styrepinneraketter ble forbudt, mens bakkefyrverkeri ble værende, har vist seg å være svært vellykket for alle parter og vi merker også at vårt forbyggende arbeid bidrar til at flere nordmenn behandler fyrverkeri med respekt, sier Anders Sture som er daglig leder i Svea Fyrverkerier og styremedlem i Norsk Pyroteknisk Bransjeråd (NPB).

Norske krav til fyrverkerisikkerhet er blant verdens strengeste og i 2008 ble det inngått et kompromiss da raketter med styrepinner ble forbudt, mens bakkefyrverkeri fortsatt ble tillatt solgt i Norge. Siden da har antallet personskader falt fra 155 i 2007 til kun 36 i 2012. Den største utfordringen i dag er likevel de få brukerne som ikke tar hensyn til andre på nyttårsaften. De risikerer nå kraftige bøter og blant annet i Oslo er bøtesatsen satt til 6000 kroner.

annonse:

Flere nordmenn dropper også å bruke de gratis beskyttelsesbrillene bransjen deler ut, og risikerer øyeskader. I følge blindeforbundet anslås det at 30 000 nordmenn behandles for øyeskader i løpet av et år. I 2012 kom 17 av disse i forbindelse med bruk av fyrverkeri. NPB deler derfor ut rundt 500.000 beskyttelsesbriller hvert år.

–       Det er viktig at alle følger bruksanvisningen, venter med alkohol og har på seg beskyttelsesbriller når de skal nyte fyrverkeri. Gjør man det så får man en hyggelig og sikker nyttårsfeiringsier Sture.

Antall skader ved bruk av fyrverkeri i forbindelse med nyttårsfeiring:

 År                 Skader

07/08             155

08/09              61

09/10              46

10/11              63

11/12              63

12/13              36

 

NPBs fyrverkeriregler som PDF filer og informasjonsfilm finner man på denne linken:

http://www.npb.no/informasjon/

Redaksjonen

Skriver alt og vet alt. Send oss en melding da vel!

Mer fra: Aktuelt

Les også:

Velg artikkeltype:
Kunnskapsquiz
Spørsmål på rekke og rad. Velg det riktige svaret og vinn heder og ære resten av livet.
Tekst og foto
Last opp artikkel, kronikk eller pressemelding. Kan inneholde bilder.
Liste
Lag en liste over hva som helst!
Meme
Last opp egne bilder for å lage klamme memes.
Video
Klipp fra Youtube eller Vimeo