Speedcubing – Noe for alle?

De fleste sliter lenge med å få på plass én side av en rubiks kube. Norsk Kunnskapsbevis AS har møtt en gjeng som løser enhver rubiks kube på få sekunder


Konkurranse i Rubiks kube i Oslo. FOTO: Norsk Kunnskapsbevis AS
Konkurranse i Rubiks kube i Oslo. FOTO: Norsk Kunnskapsbevis AS

Speedcubing er, som dere kanskje forstår ut i fra navnet, å løse en Rubiks kube raskest mulig. For mange er det en umulig oppgave å løse den i det hele tatt, men for disse unge menneskene er det kun snakk om å løse den på kortest mulig tid. Her er det ikke snakk om minutter, men sekunder. Vi ser noen som blir ferdige på 48 sekunder, 30 sekunder, 12 sekunder, og vi velter nesten av stolen når vi ser en som løser kuben på 7 sekunder! Er det mulig? Ja, for han vi nettopp har sett i aksjon er nemlig norgesmester Morten Arborg (17, Skedsmo). Både han og kjæresten Luna Kokvik (17, Skjetten) deltar i dagens konkurranse.

Ikke noe mattegeni
Morten kjøpte sin første kube på Clas Ohlson, fant forskjellige måter den kunne løses på, til han plutselig var Norges raskeste. Luna ble smittet av interessen da hun og Morten ble kjærester, og de sitter ofte hjemme og «kuber» sammen. Det å klare å løse en slik kube har av ukjente grunner blitt sammenlignet med det å være flink i matte og logisk tenkning, men både Morten og Luna er enige i at noe mattegeni trenger man ikke å være! Dette er en aktivitet for alle som liker en utfordring.
«Jeg pleide å tenke at jeg ikke var god i noen ting, helt til jeg klarte å løse en kube! Da tenkte jeg at klarer jeg dette, kan jeg greie mange andre ting! Det gav en enorm mestringsfølelse», forklarer Luna ærlig. Hun brukte mellom en og to uker på å lære seg å løse kuben, ved å se Youtube- videoer av folk som løser den. Det er ingen dyr hobby å ha heller; man trenger jo egentlig bare én kube, som koster alt fra 60 til 300 kr.
-Det er mange fordeler knyttet til denne hobbyen. Er man med på konkurranser, slik som disse ungdommene, blir man fort kjent med mange mennesker som har samme interesse. Det er også ofte konkurranser i utlandet, noe som gjør at man kan praktisere og bli god i andre språk, og kubeløsning kan være med å utvikle evnen til å finne logiske løsninger, forteller Luna.
På CV’en
Både Luna og Morten har skrevet at de deltar i speedcubing-konkurranser på CV’en, noe de er stolte av å ha der. En arbeidsgiver vil da forstå at dette er en tålmodig, lærenem og ivrig person, og dette er gode egenskaper på alle slags arbeidsplasser! Raske i tankegangen og i fingrene kan man også si om disse menneskene; Luna’s uoffisielle rekord er på 30 sekunder, mens Morten har greid det på fem sekunder!

Artikkelen er skrevet av Camilla Veland

annonse:
Redaksjonen

Skriver alt og vet alt. Send oss en melding da vel!

Mer fra: Aktuelt

Les også:

Velg artikkeltype:
Kunnskapsquiz
Spørsmål på rekke og rad. Velg det riktige svaret og vinn heder og ære resten av livet.
Tekst og foto
Last opp artikkel, kronikk eller pressemelding. Kan inneholde bilder.
Liste
Lag en liste over hva som helst!
Meme
Last opp egne bilder for å lage klamme memes.
Video
Klipp fra Youtube eller Vimeo