Piggdekk og piggfrie vinterdekk

Piggdekk eller piggfrie vinterdekk? Hva passer for deg og din bil?


Ordet “vinterdekk” var før gjerne ensbetydende med “piggdekk”, men slik er det ikke lenger. Stadig flere sjåfører velger nemlig piggfrie vinterdekk. Det er generelt sett vanskelig å si noe konkret om hva som er best av de to typene, da dette i stor grad avhenger av hvor man bor, hva man kjører, og hva slags sjåfør man er. Man velger selv hvilken dekktype man ønsker å kjøre med, men det er viktig å være oppmerksom på at man selv er ansvarlig for å sikre tilstrekkelig veigrep. Begge dekktypene er tiltenkt vintersesongen, definert fra 1.november til første mandag etter 2. påskedag. Det er verdt å være oppmerksom på at det utenom denne tidsperioden er forbudt å kjøre med piggdekk, mens et slik forbud ikke eksisterer for piggfrie vinterdekk. Uansett hvilken dekktype man velger er det imidlertid viktig å kontrollere at dekkene ikke er for slitte og at man kjører med riktig dekktrykk. Hvis du har behov for anskaffelse av nye vinterdekk kan du enkelt kjøpe vinterdekk på nettet.

dekk3
Piggdekk
Før var det slik at piggdekk var det eneste reelle alternativet for norske sjåfører. Selv om piggdekk fremdeles er det beste valget for mange, er det nok en rekke sjåfører som kjører på pigger av gammel vane. Den største fordelen med piggdekk er naturlig nok at de gir bedre feste, spesielt på isdekte veier. Dette gjør piggdekk til det beste valget for veistrekninger som er dekket av is store deler av vinteren, og dessuten veier som krever ekstra grep, for eksempel der det er mye stigning. Piggdekk er dessuten et godt valg for uerfarne sjåfører og sjåfører som kjører lange strekninger. Det er imidlertid slik at man bør unngå å kjøre med piggdekk med mindre dette er strengt nødvendig. Piggdekkene fører nemlig til ekstra mye luftforurensning, økt drivstofforbruk, og økt slitasje. I tillegg reduseres kjørekomforten på grunn av økt veistøy. Bor man i et område med relativt milde og korte vintre, og man har mye erfaring bak rattet, vil man generelt sett klare seg med piggfrie dekk.

 

dekk2 Piggfrie dekk
Alternativet til piggdekk er piggfrie vinterdekk. Denne dekktypen har, som navnet tilsier, ingen pigger, men er også beregnet for kjøring om vinteren. En av de største fordelene med piggfrie dekk er at det gir økt kjørekomfort. På grunn av at dekkene ikke har pigger, reduseres nemlig kjørestøy, og man får en mer behagelig kjøreopplevelse. En annen viktig fordel med piggfrie vinterdekk er at de er langt mer miljøvennlige enn piggdekk. Dette gjelder spesielt i byer, der det dannes mye svevestøv når man kjører på bare veier med piggdekk. Piggfrie dekk gir dessuten et redusert drivstofforbruk på grunn av mindre friksjon mot underlaget, noe som gir en ytterligere miljøgevinst. For områder med mindre krevende kjøreforhold og for erfarne sjåfører er piggfrie dekk et godt alternativ. Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på at piggfrie dekk gjerne ikke er tilstrekkelig for eksempel på fjelloverganger eller andre områder med krevende føre.

annonse:

 


Del saken med noen som trenger det!

Redaksjonen

Skriver alt og vet alt. Send oss en melding da vel!
Velg artikkeltype:
Kunnskapsquiz
Spørsmål på rekke og rad. Velg det riktige svaret og vinn heder og ære resten av livet.
Tekst og foto
Last opp artikkel, kronikk eller pressemelding. Kan inneholde bilder.
Liste
Lag en liste over hva som helst!
Meme
Last opp egne bilder for å lage klamme memes.
Video
Klipp fra Youtube eller Vimeo