Solformørkelse 20. mars

Husk å være forsiktig med å se rett på solen, selv om det er solformørkelse!


Fredag 20. mars mellom kl. 09.45 – 10.56 (Oslo – Trondheim) passerer månen inn mellom jorden og solen og skaper en spektakulær total solformørkelse på Svalbard og en svært stor delvis formørkelse i hele Fastlands-Norge. Det er over 46 år til neste slike formørkelse i Norge, så ta en titt opp på himmelen hvis været spiller på lag.

Husk dette:

Se aldri rett mot solen uten å beskytte øynene! Bruk solformørkelsesbriller hvis du observerer med det blotte øye, og et godkjent solfilter foran lysåpningen hvis du ser gjennom et teleskop eller en prismekikkert. Slike spesialbriller og -filtre reduserer ikke bare det intense synlige lyset fra solen – de stopper dessuten all skadelig infrarød og ultrafiolett stråling.

annonse:

Hvorfor må vi være ekstra påpasselig ved solformørkelse?

Det er trolig godt kjent for de fleste at det er skadelig å se direkte på solen. Det å se på solen oppleves også som veldig ubehagelig selv med solbriller pga det skarpe lyset. Ved en solformørkelse vil skyggen, som i dette tilfellet lages av månen, gjøre at vi «klarer» å se rett mot solen fordi det ikke lenger er så skarpt lys. Det faktum at det ikke oppleves som farlig å se mot en solformørkelse, er nettopp det som er utfordringen, forteller fagsjef og optiker Rita Aadne Ludviksen i Krogh Optikk. Selv om lysskarpheten er vesentlig mindre ved en solformørkelse, så vil det likevel være høy grad av stråling som når øyet. Fordi vi ikke har noen smertereseptorer på netthinnen så gjør det heller ikke vondt der og da. Men strålingen vil kunne gi en form for «brannskade» på netthinnen, som kan gi alvorlige konsekvenser, sier Rita. Det er derfor ekstremt viktig og brukes beskyttelse slik at slike skader ikke oppstår. Slike netthinneskader kalles Solar retinopati og kan gi både forbigående og varige skader. Uskarpt syn, opplevelse at områder av synsfeltet er borte samt hodepine er mulige symptomer ved en slik skade. Barn og unge personer har høyere risiko for skade da de har en veldig klar linse som slipper lysstrålene lett gjennom.

Det er utrolig viktig at man ikke er kreativ på å lage beskyttelser selv. Det hjelper nemlig ikke bare å se gjennom noe mørkt. Det er helt avgjørende at man har CE-godkjente filterløsninger som faktisk fjerner det skadelige lyset.

Det er ikke noen kjent behandling for Solar Retinopati, derfor er informasjon i forkant av slike solfenomener viktig for å unngå skader.

Redaksjonen

Skriver alt og vet alt. Send oss en melding da vel!

Lignende post:

Mer fra: Aktuelt

Les også:

Velg artikkeltype:
Kunnskapsquiz
Spørsmål på rekke og rad. Velg det riktige svaret og vinn heder og ære resten av livet.
Tekst og foto
Last opp artikkel, kronikk eller pressemelding. Kan inneholde bilder.
Liste
Lag en liste over hva som helst!
Meme
Last opp egne bilder for å lage klamme memes.
Video
Klipp fra Youtube eller Vimeo