Flere omkom i trafikken i 2013

Statens Vegvesen melder at 190 personer omkom i trafikken i 2013. Dette er 45 flere enn i 2012. Vegdirektør Terje Moe Gustavsen vil stoppe utviklingen.


ILLUSTRASJONSFOTO: Naypong
ILLUSTRASJONSFOTO: Naypong
ILLUSTRASJONSFOTO: Naypong
ILLUSTRASJONSFOTO: Naypong

3. januar 2013. Statens Vegvesen melder at 190 personer omkom i trafikken i 2013. Dette er 45 flere enn i 2012. Dette er foreløpige ulykkestall, og de endelige tallene er først klare i mai senere i år. Vegdirektør Terje Moe Gustavsen vil stoppe utviklingen, og forsikrer om at kampen mot trafikkdøden skal forsterkes.

– Vi har lagt bak oss et tøft og vanskelig år med et dramatisk oppsving i antall drepte. Vi har ingen klar og enkel forklaring på at vi har fått 45 flere drepte på vegene. Fagfolkene snakker om naturlige statistiske variasjoner, men det er ikke en god nok forklaring. Denne dramatiske utviklingen må stoppes, forteller en preget vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

Vegdirektør Terje Moe Gustavsen Skal få ned ulykkesstatistikken  - FOTO: Henriette Erken Busterud
Vegdirektør Terje Moe Gustavsen Skal få ned ulykkesstatistikken – FOTO: Henriette Erken Busterud

Manglende bruk av bilbelte

annonse:

Det er spesielt siste halvår i 2013 som har dratt opp ulykkesstatistikken. -Så langt ser vi flere utforkjøringer, flere møteulykker og flere dødsulykker blant personer over 45 år enn tidligere. Manglende bruk av bilbelte er fortsatt markant. Mens 95 prosent av alle bilførere bruker bilbelte, er det over 40 prosent av de som omkommer i trafikken som ikke har brukt bilbelte, sier Gustavsen.

I tillegg til manglende bruk av sikkerhetsutstyr bidrar fart og rus sterkt til mange dødsulykker.

– Vi ønsker å påvirke folks holdninger gjennom å satse mer på trafikksikkerhetskampanjer spesielt knyttet til høy fart og manglende bilbeltebruk. Vi vil også ha mer midtrekkverk og fysiske tiltak mot utforkjøringsulykker. Vi forsøker å gjøre vårt. Bilistene må bidra for å få best mulig sikkerhet på vegene. Det er mange i trafikken som rett og slett må skjerpe seg. Ikke bare setter disse seg selv i fare, men også sine medtrafikanter.

Vegdirektøren lover enda sterkere kamp mot drepte i trafikken

– Vi må få enda mer kunnskap om årsaker og rykker ut og analyserer alle dødsulykkene. Denne kunnskapen – om hva, hvem og hvorfor – legger et viktig grunnlag for arbeidet videre. Vi må sette inn de tiltakene vi vet fungerer på de stedene hvor de gir dokumentert størst effekt. Det vil fortsatt bli jobbet systematisk og langsikt på bred front. Analysearbeidet vårt bidrar til å utvikle dagens tiltak og finne nye og effektive tiltak, sier Gustavsen.

Sammen med Politidirektoratet, Helsedirektoratet, Utdanningsdirektoratet, Trygg Trafikk, fylkeskommunen og de største bykommunene skal Statens vegvesen snart legge fram en ny tiltaksplan for trafikksikkerhet på veg for 2014-17.

Redaksjonen

Skriver alt og vet alt. Send oss en melding da vel!

Lignende post:

Mer fra: Aktuelt

Les også:

Velg artikkeltype:
Kunnskapsquiz
Spørsmål på rekke og rad. Velg det riktige svaret og vinn heder og ære resten av livet.
Tekst og foto
Last opp artikkel, kronikk eller pressemelding. Kan inneholde bilder.
Liste
Lag en liste over hva som helst!
Meme
Last opp egne bilder for å lage klamme memes.
Video
Klipp fra Youtube eller Vimeo