2. juni 2020. Siden oppdateres. 2. juni 2020 Siden oppdateres. 2. juni 2020 Siden oppdateres.

Fuglene i Pasvik

Inspirerende festival 69 grader nord på en polarøy i Russland.


En ganske så uvanlig festival fant sted på en av de mest fjerntliggende øyene i Russland, bare noen få hundre meter fra norskegrensen.

Helt ærlig, så er det vanskelig å si hva som var mest uvanlig: Enten det faktum at festivalen ble holdt på en øy som det knapt går an å komme seg til, ettersom man må krysse grensen til Norge for å komme inn i det russiske området ved elven, eller at scenen ble erstattet av en hytteterrasse. De besøkende spaserte rundt på gulgrønt gress, istedenfor et skinnende flisgulv. Den 100 % utendørs og første ornitologiske festivalen var omgitt av hvit og svart bjørkeskog, typisk for russisk natur. Navet på festivalen, “Fuglene i Pasvik”, ble også valgt med tanke på naturen.

annonse:

For dem som ikke vet det, så er Pasvik et stort naturreservat på 16 640 hektar. Reservatet ligger på området til to forskjellige land, nemlig Russland og Norge, langs elven Paz. Reservatet er rik på flora og fauna, og er en av de viktigste turistattraksjonene i den delen av verden.

En utfordrende ankomst

Hvis du har bestemt deg for å besøke øyen Varlama, enten fra russisk eller norsk side, så har du fått deg en utfordring. Den høyre bredden av Paz hører til Russland og den venstre til Norge, mens øyen ligger i midten.

Ikke-russere som kommer fra Norge må først gjennom tollen som ligger 100 km. fra øya. Russerne må også gjennom tollen, til tross for at det offisielt er russisk territorium, rett og slett fordi øyen ligger utenfor grensen. Derfor kan alle de besøkende på den uvanlige festivalen kalles for ekte helter.

Heldigvis hender det at det strenge tollvesenet gjør unntak. Denne gangen var alle festivaldeltakerne var heldige. Grenseinspektør Ulf Geran Mathisen, fra det norske tollvesenet, ble også invitert til arrangementet. Ifølge ham, var festivalen definitivt verdt innsatsen med å få begge land til å gi tillatelse for forenklet fortolling. I tillegg er Mathisen glad for at styret i Pasvik samarbeider med det norske miljøsenteret Svanhovd. Han satte også pris på nyttig, internasjonal nettverksbygging og diskusjoner.

Et av formålene med festivalen var å ferie 10-års jubileet til Pasvik naturreservat. Jubileet var en av årsakene til hvorfor vitenskapsmannen og hyppig gjest i distriktet Murmansk, Paul Erick Aspkholm, tok med seg studentene sine på arrangementet. Det ble en ganske bemerkelsesverdig, og samtidig viktig, utdanningsaktivitet for de norske studentene. Ikke bare likte de naturen og de ulike fuglene som bor på øya, men de er også en verdifull, flerkulturell erfaring rikere.

Hvordan idéen kom til live

Omtrent 50 internasjonale gjester møtte opp på den første “Fuglene i Pasvik”-festivalen. Med hensyn til sikkerhet, hadde det strengt tatt ikke vært mulig med flere deltakere. Til tross for å være en av de største turistattraksjonene i regionen, er Pasvik fortsatt et vernet område.

Festivalens midtpunkt var et rekonstruert hus som står igjen etter den første, norske ornitologen som begynte å studere fuglene som bor langs elven Paz.

Den første steinen til festivalen ble lagt på øyen Varlama i form av informasjonsstand med bilder av lokale fugler.

Festivalen kan likevel anses som et resultat av en bevisst og bærekraftig innstilling blant lokalbefolkningen, støttet av Nornickel. Ettersom Nornickel er et gruveselskap, har ledelsen tatt en sjefsavgjørelse om å støtte alle bærekraftige aktiviteter som motvekt, samt implementere miljøvennlige produksjonsmetoder.

Det nye mottoet deres sier at naturen er avhengig av hvert enkelt individ. Det har motivert menneskene til å bli mer ansvarlige, samt organisere aktiviteter for å beskytte de naturlige skattene i området.

Hvorfor fugler?

Den opprinnelige hensikten med Pasvik naturreservat er fuglenes sikkerhet. Det er også interessant å tilføye at norske og russiske forskere møtes jevnlig, to ganger i året, for å observere og studere fugler. Dette gjør de vanligvis ved å flyte nedover elva. På festivalen fikk de besøkende denne muligheten i mer praktiske omgivelser: fra øya.

Festivalen demonstrerte for norske studenter og russiske lærere hvordan fugletitting bør utføres. Kunnskapen vil hjelpe dem med å bedre forstå selve kjernen av biologi. Det kan være svært fascinerende å følge med på fuglenes oppførsel ved ulike stadier av livet, for eksempel når de tar vare på fuglunger, parringstiden og så videre.

Mangfoldet av fugler i dette området består av over 230 arter. Det norske teamet talte opp 19 arter under festivalen. Russerne observerte bare seks, men de fant i tillegg tre reder og møtte på en rev. Ifølge Natalia Polikarpova, visedirektør for Pasvik naturreservat, er dagens observasjoner også interessant for forskerne.

Det var generelt sett veldig god stemningen på festivalen, full av entusiasme og nysgjerrighet. Forhåpentligvis blir festivalen gjentatt i påfølgende år, og flere mennesker vil få sjansen til å oppleve freden, rikdommen og villmarken i den nordlige naturen.

[zombify_post]


Del saken med noen som trenger det!

MartinB