2. juni 2020. Siden oppdateres. 2. juni 2020 Siden oppdateres. 2. juni 2020 Siden oppdateres.

LISTE: Fem mat-tips for noobs

Er du ny i matlagingsverden? Frykt ikke, lær deg disse tipsene så kan du i hvert fall noe!


Å lage mat er ikke alltid så veldig enkelt. Riktig koketid for ditt, og riktig mengde smør oppi datt. Ja, du kan ta en titt i en oppskriftsbok eller slå det opp på nettet, men hvorfor bruke tid på det hver gang? Lær deg disse tipsene utenat, og du vil oppdage at ting blir littegrann lettere! (Ill.foto: Praisaeng)

1. Hvordan vet jeg at noe er ferdigkokt/stekt? Stikk en kniv/strikkepinne eller skjær gjennom det du steker/koker for å se om det er ferdig. Glir det greit gjennom er det klart til å spises. Kan brukes når du skal koke poteter, gulrøtter eller andre grønnsaker. Når du skal steke fisk, kjøtt eller kylling og skjærer et av stykkene i to (bruk det tjukkeste stykket), ser du om det er gjennomstekt eller ikke. Steker du en kake og stikker en strikkepinne/kniv nedi kaken, og kniven ikke blir klissete av å bli dyppet nedi, da er kaken ferdig stekt.

2. Hvordan vet jeg om råvarene er dårlige? Lukt på dem – enkelt og greit. Har du for eksempel en pakke egg som har ligget i kjøleskapet siden tidenes morgen, og du prøveknuser ett av dem vil du kjenne lukten med én gang hvis det er dårlig. Hvis du vil slippe å lukte på egget kan du sjekke på en annen måte også – fyll en mugge med vann og legg egget oppi. Flyter egget er det råttent, og synker det er det bra. Ellers er luktesansen det du skal stole på.

annonse:

3. Hvordan holde frukten/grønnsakene friske lenger? Agurk, druer, asparges, epler, kinakål, og kiwi skal i kjøleskapet, mens tomat skal ikke. Sopp skal ligge i en papirpose og lagres mørkt, luftig og kjølig, stilkselleri skal pakkes inn i folie, mango får lett skader, og skal behandles som egg (som liker en temperatur på ca. 12 grader), og gulrot taper væske ganske raskt, og liker derfor fuktige omgivelser best.

4. Hvordan koke poteter? Vask potetene først av alt, ellers får du jord i vannet, og det er ikke godt. Hvis du vil kan du skrelle av skallet, men bare om potetene er faste. Er de av typen melne poteter vil de gå i oppløsning i vannet hvis du skreller dem. Legg potetene i kokende vann, og skru ned varmen litt. Det skal ikke fosskoke. Koketiden varierer etter størrelsen på potetene, og har du store poteter kan du dele dem i to for å få ned koketiden. Etter 15 minutter er det sannsynligvis tid for å helle av vannet, men her kan du først sjekke en av potetene med en kniv, som nevnt over. Glir den lett gjennom poteten er de ferdige (prøv på den største). Hell så av vannet, og skru av platen. Ferdig!

5. Planlegging. Unngå å kjøpe unødvendig mat som bare blir liggende, og som til slutt må kastes. Planlegg hva du skal lage til middag, og handle deretter. Så klart, kommer du over et supertilbud på fiskekaker en dag, slipp deg løs, men da må du legge de inn i planene dine, og faktisk spise de en dag.

 

 

 


Del saken med noen som trenger det!

Redaksjonen

Skriver alt og vet alt. Send oss en melding da vel!