LISTE: Dette hører vi i jula

Nå er jula her igjen. Noe som betyr de samme julemiddagene som i fjor. Også samtaleemnene er de samme.


Gamle dager: Samtaletemaene er fortsatt de samme som før. Ill.foto: Don O'Brien/Flickr.com
Gamle dager: Samtaletemaene er fortsatt de samme som før. Ill.foto: Don O'Brien/Flickr.com

Se også Folkepressen.no sin samling av funfacts om Norge og nordmenn.

1. Blir ribba like sprø i svoren i år?
Dette er det evige spørsmålet, og alltid like spennende. Gjestene er alltid fornøyde (“Mmm, Berit så nydelig – og så sprø svor!”), mens kokken mener det kunne blitt enda sprøere (“mja, jeg syns nå det kunne ha vørri litt sprøar, neste år får jeg ta å sett’n inn litt før.”)

<b>Ribbe:</b> Skal være sprø. <i/>Ill.foto: Kristin Kokkersvold/Flickr.com</i>
Ribbe: Skal være sprø. Ill.foto: Kristin Kokkersvold/Flickr.com

2. “Blir det noe snø til jul?
I fjor kom snøen i oktober. Nå er det november, og se – ingen snø! Det spøker for en hvit jul nå ja, hohoho!” Alltid like uvisst, og alltid et hett diskusjonstema. Det er også forskjellige meninger om hvordan fjoråret var, og hvor lenge det er siden siste hvite jul.

annonse:

3. Hvor tidlig man begynner med julegavene.
“Jeg begynner alltid i august  jeg, så blir det mindre stress i desember! Smart, ikke sant?” Dette er sagt av en person som har kjøpt en til to julegaver før november setter inn, og føler seg meget i forkant. Det blir uten tvil stress i jula, for uansett hvor godt du har forberedt deg med gaver, mangler du alltid noen i desember.

<i>Foto: Elliot Brown/Flickr.com</i>
Foto: Elliot Brown/Flickr.com

4. Butikkene starter tidligere og tidligere med jula!

Det er uhørt å se julemarsipan i Nidar-display allerede i slutten av oktober, selv om dette er en butikktradisjon som har foregått i mange mange år og som folk tydeligvis trenger, fordi de kjøper det. Det er ofte disse personene som også blir krakilske om bokhandlene ikke har neste års kalender allerede i august (“Må begynne å planlegge neste år nå, vet du!”).

5. “Tror du Tove rekker hjem til jul da?”
Julen feires ofte med familien. Studenter som bor i andre byer, førstegangstjenende, og offshore-arbeidere skal hjem til bygda til jul. Siste eksamen er 22. desember – rekker veslejenta hjem til julaften? NRK har laget TV-reportasjer om de julereisende i alle år, og mor og far ser på mens de sukker i godstolene, og håper på snarlig ankomst av familiemedlemmer.

6. Julekort.
Enkle, doble, elektroniske, med nisser, uten nisser, med jesus, uten jesus, med glitter, uten glitter, rød konvolutt, hvit konvolutt, med eller uten vindu? Det er mye å velge mellom. Men det som er enkelt å huske, og som mange liker å minne hverandre på, er: “Husk å sende før 16.desember hvis du vil at det skal komme frem før jul!”

Ill.foto: Ben & Kaz Askins/Flickr.com
Ill.foto: Ben & Kaz Askins/Flickr.com

7. “Det er så mye folk på senteret – julestria har tydeligvis begynt!”
Ja, sånn er det hvert år, Gudrun. Før jul er det fullt overalt, kø på H&M, på Bik Bok, på Platekompaniet; til og med på Kondomeriet og Fotoknudsen er det stappa av mennesker. Folk elsker å kjøpe gaver til hverandre, og gjør det helst de siste ukene før jul (så kommer Den Store Byttedagen rett etter jul, der butikkene får mange av varene sine tilbake av skuffede mennesker som ikke var størrelse M likevel.).

8. Hvor mye mat man har stappa i seg.
“Åååh, nå er jeg god å rund, du! Jeg tror jeg triller bort til sofan og tar meg en lur!”. Ribbe, saus, poteter, grøt, pepperkaker, riskrem og marsipan. Alt skal smakes på, og julemat er ikke lett kost akkurat.

9. Hva baker du i jula?
Noen følger pliktoppfyllende tradisjonen med de sju slag, enten for å glede seg selv og sine med gamle tradisjoner, eller for å hedre og videreføre forfedres “hemmelige” oppskrifter. Mens andre baker litt forskjellige slags småkaker og godteri, som karamell, kokostopper, konfekt, og kakemenn. Bak det du liker og ønsker å spise, enten det er boller eller burritos.

10. Så.. hva spiser dere til julemiddag?
Et av de vanligste spørsmålene når man møter nye mennesker i jula. “Jasså, pinnekjøtt sier du? Har dere slekt på vestlandet kanskje? Juletapas – javel? Ribbe ja, det har vi også – med medisterkaker og sosisser til selvfølgelig.” Nam!

11. Så fort året har gått!
“Er det virkelig ett år siden sist, altså? Det kunne vært en måååned! Skummelt så fort tida går!”. Det sier de alle, og det skal de fortsette med.

Uansett hvordan man feirer julen, er tradisjoner det vi bygger feiringen vår rundt. Kos deg masse i juletiden, og finn på noe gøy å snakke om. Ha en knakandes god julefeiring!

Redaksjonen

Skriver alt og vet alt. Send oss en melding da vel!

Lignende post:

Mer fra: Humor

Les også:

Velg artikkeltype:
Kunnskapsquiz
Spørsmål på rekke og rad. Velg det riktige svaret og vinn heder og ære resten av livet.
Tekst og foto
Last opp artikkel, kronikk eller pressemelding. Kan inneholde bilder.
Liste
Lag en liste over hva som helst!
Meme
Last opp egne bilder for å lage klamme memes.
Video
Klipp fra Youtube eller Vimeo