Tips til fin vinterhud

Plages du med tørr og irritert vinterhud? Prøv å følge noen av disse rådene.


Ta vare på huden: Vinteren gjør luften tørr, og huden likeså. Velg riktig hudbehandling. Ill.foto: Dermatologica

For huden din er dette den tørre sesongen, og den lette fuktighetskremen fra i sommer er ikke lenger nok. Huden er i ubalanse, med tørre flekker og områder som klør og er røde. Det du opplever kalles gjerne ”vinterhudkløe”, selv om den mer korrekte terminologien er klimatisk dermatitt. Her har du ti tips for å få huden tilbake i balanse:

1. Bruk luftfukter både hjemme og på arbeidsplassen(om det er mulig) for å kompensere for fuktighetstap i omgivelsene. Dette vil hjelpe både slimhinnene og huden. Selv en enkel bolle med vann ved radiatoren kan hindre vann fra å lekke ut fra dine verdifulle fuktighetslagre.

2. Unngå sterke vaskepreparater. Bytt gjerne til et mildere, mer krembasert renseprodukt om vinteren, og for all del, unngå såpe! Ved å bruke milde renseprodukter uten kraftige vaskestoffer kan du lettere bevare hudens naturlige fuktighetsfaktor.

annonse:

3. Bruk lunkent vann, ikke glovarmt. Glovarmt vann vil få fuktigheten til å prelle av huden din.

Påføres for fin og sunn hud. Ill.foto: Stockimages
Påføres for fin og sunn hud. Ill.foto: Stockimages

4. Bruk en fuktighetsspray så ofte som mulig. Særlig dersom du sitter mye foran pc-skjermer. En fuktighetsbindende spray vil hjelpe til med å forsegle fuktighet i huden.

5. Bruk fuktighetskrem! Den påføres helst mens huden er fuktig. For alle med sensitivitet og eksem gjelder 3-minuttersregelen etter dusj og bad for påføring av fuktighetskrem. Bytt gjerne til en rikere fuktighetskrem med mer beskyttelse enn den du brukte i sommer. Se etter barrierekremer som inneholder organisk silikon, som beskytter huden mot kulde og uttørring uten å framkalle kviser og tilstopninger.

6. Ikke glem leppene. Velg en god leppepomade uten mineraloljer. Mineraloljer vil bare gjøre leppene tørrere ved å hindre hudens egenproduksjon av barrierestoffer.

7. Beskytt huden når du er ute. Bruk votter, skjerf og lue for å beskytte huden. På eksponerte områder som nese, kinn, hake og lepper vil en egen klimastift fungere som et ekstra lag med beskyttelse.

Ill.foto: graur razvan ionut/ Freedigitalphotos
Morgenbarbering? Ill.foto: graur razvan ionut/ Freedigitalphotos

8. Bruk UV-beskyttelse også om vinteren!

9. Og for mannfolka, barbering svekker også hudens barrierefunksjon, så unngå barbering om morgenen før du skal ut i kulda!

10. Vær nøye når du velger eksfoliant (preparat som fjerner døde hudceller og stimulerer cellefornyelse). Finn en som er tilpasset din hud – eksfolianter med korn er som regel for kraftige for en sensitiv vinterhud. Unngå å eksfoliere før du går ut i vinterkulda.

 

Det er heldigvis mulig å unngå for store hudplager om vinteren. Dersom huden din allerede er veldig sensitiv og irritert, er det viktig at hudpleierutinen er enkel, med noen få beskyttende produkter. Mindre er bedre, unngå friksjon, varme og overstimulering. Forebygge er alltid det beste. Det kan du gjøre ved å passe godt på huden din ved å innlemme noen enkle steg i den daglige rutinen, og ved riktige hudpleiebehandlinger. Slik kan du nyte en sunn og strålende hud hele vinteren.

Det er mye man skal huske på når det kommer til riktig stell av kropp og sinn. Trenger du å hvile hodet littegrann mens huden får sin nødvendige pleie, kan du jo for eksempel ta en titt på den populære britiske tryllekunstneren Paul Daniels, og se om du klarer å følge med på hvor ballen tar veien.

Redaksjonen

Redaksjonen er så anonym som det går an. Skriver alt og vet alt.

Lignende post:

Mer fra: FORBRUKER

Les også:

Velg Et Format
Test-deg-selv
Finn ut mer om deg selv med disse spenstige testene.
Kunnskapsquiz
Spørsmål på rekke og rad. Velg det riktige svaret og vinn heder og ære resten av livet.
Tekst og foto
Last opp artikkel, kronikk eller pressemelding. Kan inneholde bilder.
Liste
Lag en liste over hva som helst!
Meme
Last opp egne bilder for å lage klamme memes.
Video
Klipp fra Youtube eller Vimeo