Ni store norske bedrifters historie

Greit å vite for alle som er interessert i norsk historie.


1-    Nidar ble grunnlagt i 1912 av Emil Nilssen og Hans Bell. Produksjonen av sjokolade kom i gang i 1915, og et av de første produktene som kom på markedet, var Gullbrød, som fortsatt er å få kjøpt. I dag er Nidar et heleid datterselskap av Orkla ASA. Dette er Nidars største merker målt i salgsverdi:

  • Stratos (1936)
  • Nidar Favoritter (blanding)
  • Julemarsipan (1915)
  • Doc’ (1970)
  • Troika (1939)

 2-      Mills DA ble opprettet i 1997 av eierselskapet Agra Industrier, som en omstrukturering av Forma (Forenede Margarinfabrikker). Forenede Margarinfabrikker hadde tidligere avløst Margarincentralen, som ble grunnlagt i 1936. Mills som merkenavn er et av de mest kjente i Norge, og kom på midten av 1900-tallet. Det første Mills-produktet var Mills majones (1951), og senere kom Mills kaviar (1953).

3-     Freia ble grunnlagt i 1889. Fabrikken ble i 1892 kjøpt av Johan Throne Holst, som etter hvert utviklet Freia til den dominerende sjokoladefabrikken i Norge. På grunn av suksessen i Norge, grunnla Throne-Holst-familien i 1916 sjokoladefabrikken Marabou i Sverie. På grunn av at Freia allerede eksisterte som svensk varemerke, måtte man velge et annet navn for den svenske fabrikken, og man valgte da å ta utgangspunkt i artsnavnet på fuglen i Freias logo, Marabustorken. Freias første produkter var Selskapssjokolade (1895), Mandelstang (1897), og Kong Haakon (1905).

annonse:

4-     Maarud ble etablert i 1936, som en familiebedrift, av Thomas Stang, som hadde kjøpt Maarud gård i 1910. Bedriften ble solgt til Freia i 1982, og i 2008 kjøpte Herkules-fondet selskapet. Potetsortene som brukes til potetgull heter Bruse og Saturna, og prosessen fra rå potet til ferdig pose med potetgull tar kun tolv minutter!

5-      Friele startet sin handelsvirksomhet da kaptein Herman Friele kom til Bergen i 1799, og er i dag Norges største kaffeprodusent. De kjøper råkaffe fra 9 -10 forskjellige land med Brasil, Guatemala og Colombia som de største leverandørene. Fram til midten av 1980-tallet solgte Kaffehuset Friele mesteparten av kaffen sin på Vestlandet og i Nord – Norge. Fabrikken deres på Midtun ved Bergen er et av Europas meste moderne kaffebrennerier.

6-      TINE ble dannet i 1928 som Norske Meieriers Eksportlag. I 1984 skiftet de navn til Norske Meierier, og varemerket TINE ble tatt i bruk fra 1992. TINE SA eier i dag blant annet Sunniva AS, Diplom-is AS, OsteCompagniet AS og 51 % av Fjordland AS.

7-     Kavli er en kjent norsk merkevare, og et konsern etablert i 1893 av Olav Kavli. Kavli produserer kaviar og smøreost, og Q-meieriene, som tilhører kavli-konsernet, produserer meieriprodukter. Produksjonen av flatbrøet «korni», som tidligere var på Vestfold Flatbrødfabrikk, ble i 2012 flyttet ut av landet.

8 –     Stabburet ble etablert av Gunnar Nilsen i 1943, og er kjent for produksjon av blant annet merkevarene Nora syltetøy, saft og grønnsaker, Stabburmakrell, Nugatti, Fun Light og Idun. I tillegg produserer de de kjente og kjære frossenpizzaene Grandiosa og Big One. Stabburet er i dag en divisjon av Orkla Foods. 

9 – Lilleborg en næringsvirksomhet i Orkla-konsernet. Familievirksomheten startet i 1833, og fra 1897 var bedriften A/S Lilleborg fabrikker igang. Fra 1959 fusjonerte A/S Denofa og Lilleborg fabrikker og ble til Denofa-Lilleborg. Lilleborg fikk sitt navn fra Lilleborg gård hvor virksomheten startet. Flere av Lilleborgs sterkeste merkevarer i dag ble lansert like før andre verdenskrig, for eksempel Blenda, Lano, Lux og Solidox.

Redaksjonen

Skriver alt og vet alt. Send oss en melding da vel!

Lignende post:

Mer fra: FORBRUKER

Les også:

Velg artikkeltype:
Kunnskapsquiz
Spørsmål på rekke og rad. Velg det riktige svaret og vinn heder og ære resten av livet.
Tekst og foto
Last opp artikkel, kronikk eller pressemelding. Kan inneholde bilder.
Liste
Lag en liste over hva som helst!
Meme
Last opp egne bilder for å lage klamme memes.
Video
Klipp fra Youtube eller Vimeo