-Julen er høysesong for brann


Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Vi nordmenn liker å sette julestemning med lys både inne og ute. Økende import av julelys viser at det blir stadig lysere i norske grender. Med større utbredelse av julelys, forskjellige bruksområder og kreative løsninger, oppfordrer elektro-bransjen til forsvarlighet når vi lyser opp til jul.

Etter nye tall fra SSB er det ventet at importen av julelys vil nå 600 tonn innen året er omme, som er dobbelt så mye som 300 tonn i 1999. Man får lett assosiasjoner til USA av et hus overdådig pyntet med julelys, men synet er blitt mer vanlig også i Norge. Fagkonsulent Jon-Steinar i foreningen for El og IT-bedriftene, NELFO, merker at nordmenn er blitt mer interessert i belysning.

annonse:
Fagskonsulent Steinar Hanstad i Nelfo
Sjekk at ledningene til juletrelysene ikke er sprø, sier fagskonsulent Steinar Hanstad i NELFO

‒ Folk tar kontakt frem mot mørketida og jul for å installere mer lys og varme i boligen. Vi merker at folk ønsker mer enn bare lys, de ønsker også ett flott design og effektene lyset gir. Folk er mer åpne for mulighetene, og vi setter selvsagt pris på at folk tenker sikkerhet ved å ringe en elektriker istedenfor å gjøre jobben selv, forteller han.

Viktig med ettersyn
Sesongen for julelys er også høysesong for brann, og Finans Norge melder om ni prosents økning i erstatningsutbetalinger etter boligbrann sammenlignet med i fjor. I snitt starter 40 prosent av branner i det elektriske, og Hanstad fremhever økt belastning på kurser, feil eller slitasje på utstyr og feil bruk som de mest utbredte årsakene til uhell og brann i jula.

‒ De fleste har juletre med lyslenker. Slike små lys har historisk sett vært vanskelige å gjøre brannsikre, særlig fordi glødetråden har kommet i kontakt med glasset i lyspæren. Dette er blitt bedre med årene, men de som har gamle lys bør passe ekstra på. Juletrelys er av varierende kvalitet, har mange koblinger og  består av tynne ledninger. Før du pynter til jul bør du sjekke at ledningene ikke er blitt sprø eller at utstyret er svekket på andre måter.

Se merket
Ettersom julebelysning bare brukes én gang i året, kan det gå mange år før man føler behov for å bytte det ut. Som alt annet elektrisk, bør du kjøpe ordentlig kvalitet, råder Hanstad.

‒ Belysning som tilfredsstiller sikkerhetskrav i EØS skal være CE-merket. Dette skal være lett synlig på produktet, emballasjen eller i følgedokumenter. Vær derimot oppmerksom på at CE-merket ikke sier noe om kvaliteten på produktet. Velg derfor utsalgssteder med kompetanse, som lampebutikker eller en elektroinstallatør, og styr unna de billigste varene. Du får som regel det du betaler for, sier Hanstad.

Riktig utebelysning

Når du selv skal lyse opp utenfor huset eller i hagen, må du være bevisst på hva som er riktig utstyr og tenke på at dette er egnet for utendørs bruk.

‒ Bruk lys i det miljøet det er skapt for, og det samme gjelder skjøteledningene. En skjøteledning for innendørs bruk kan føre til strømgjennomgang, jordfeil og andre skader om den brukes ute. Utendørs lys skal plugges i stikkontakter som er montert ute. Ledninger må ikke klemmes i dør- eller vinduskarmer. Da kan kabelen ta skade, og den kan bli farlig å berøre, sier Hanstad.

Kontakt elektriker ved store ambisjoner
Hvis du har ambisjoner om å bli gatas stolthet og dekorere hele huset med belysning, er oppfordringen klar.

‒ Skal du pynte hele huset med lys, holder det ikke med bare skjøteledninger og padder. Ring en elektroinstallatør – da kan du være trygg på at anlegget er riktig dimensjonert og at du unngår fare.

 

Ti tips til trygg julebelysning

(Kilde: NELFO)

  1. Ute: Bruk kun skjøteledninger som er laget for utendørs bruk. Disse skal kun plugges inn i utekontakter som er montert av en elektroinstallatør.
  2. Alder: Sjekk alltid juletrebelysningen for sprukne ledninger og andre svekkelser.
  3. Kabelklem: Unngå at kabler klemmes i dører eller vinduskarmer. Dette kan føre til at kabelen blir farlig å ta på.
  4. Kabler i veien: Pass ekstra på barn og dyr i nærheten av ledninger. Husk også at skjøteledninger kan være både snuble- og brannfeller.
  5. Natt: Skru av juletrebelysningen om natten og når du ikke er hjemme. Trekk ut kontakten, ikke bruk pærene som brytere.
  6. Gammel belysning: Vær oppmerksom på at gamle pærer til juletrebelysning kan avgi høy varme.
  7. Jording: Dersom du har installert jordfeilbryter, er det lurt å sjekke at denne fungerer med testknappen.
  8. Ring elektriker: Skal du dekorere hele huset med belysning, bør du ringe en elektriker. Da kan du være trygg på at anlegget er tåler bruket og at du unngår farlig overbelastning.
  9. Spar miljø og penger: Du kan spare strøm ved å bytte til LED-belysning og tidsstyring.
  10. CE-merket: Julelys bør i det minste være CE-merket, men vær klar over at dette ikke sier noe om kvaliteten på produktet.
Redaksjonen

Skriver alt og vet alt. Send oss en melding da vel!

Lignende post:

Mer fra: Aktuelt

Les også:

Velg artikkeltype:
Kunnskapsquiz
Spørsmål på rekke og rad. Velg det riktige svaret og vinn heder og ære resten av livet.
Tekst og foto
Last opp artikkel, kronikk eller pressemelding. Kan inneholde bilder.
Liste
Lag en liste over hva som helst!
Meme
Last opp egne bilder for å lage klamme memes.
Video
Klipp fra Youtube eller Vimeo