Bor du i en brannfelle?


ILLUSTRASJONSFOTO: twobee

Mange av Oslos 3200 eldre murgårder har en brannsikkerhet som er gått ut på dato. Med mur på utsiden og treverk inni er de såkalte 1890-gårdene potensielle brannfeller.

-Gårdeiere må nå ta et krafttak for å gjøre byen vår tryggere. Få av de gamle blokkene er oppgradert til dagens brannvernstandard, og dette utgjør en risiko for beboerne, sier Morten Ameln, administrerende direktør i Firesafe.

De såkalte 1890-gårdene er bygget i tre, for eksempel i inndelingen mellom etasjene, og bygningsdelene har ofte lav brannmotstand. Mange av gårdene har også kun en rømningsvei og mangelfull brannvarsling.

annonse:

-Dessverre kan du ikke puste lettet ut hvis bygården din er bygd før eller etter 1890-tallet. Det er nemlig bygårder bygd mellom 1860 og 1930 som faller inn i denne kategorien, opplyser Morten Ameln.

Konsekvensene av dårlig brannvern er alvorlige. Norge ligger på Europa-toppen i antall dødsbranner, bare Finland har flere. Likevel har styrerepresentanter i norske borettslag lav kunnskap om brannsikkerhet, og 68 prosent av dem mener at brannvern er lavt prioritert. Dette går frem av en undersøkelse som Firesafe har gjort.

 Oslos Brann- og redningsetat driver et vanskelig arbeid overfor bygårdseiere med liten kunnskap og vilje til å forbedre brannvernet. Etaten gjør en viktig jobb for bedre brannvern, spesielt gjennom prosjektet «Brannsikker bygård», sier Ameln. -Bedre brannvern i gamle bygårder i byene er et viktig tiltak for å komme dødsbrannene til livs.

Redaksjonen

Skriver alt og vet alt. Send oss en melding da vel!

Lignende post:

Mer fra: Aktuelt

Les også:

Velg artikkeltype:
Kunnskapsquiz
Spørsmål på rekke og rad. Velg det riktige svaret og vinn heder og ære resten av livet.
Tekst og foto
Last opp artikkel, kronikk eller pressemelding. Kan inneholde bilder.
Liste
Lag en liste over hva som helst!
Meme
Last opp egne bilder for å lage klamme memes.
Video
Klipp fra Youtube eller Vimeo