ALDER INGEN HINDRING! – SPARETIPS UANSETT ALDER


ILLUSTRASJONSFOTO: Stuart Miles

Nordmenn sparer mer enn noen gang og sparing er noe som følger veldig mange livet gjennom. Oppsparte kroner kan gi gleder og sikkerhet i form av reiser, investeringer, pensjon og annet. Det finnes alltid gode grunner til å spare, uansett alder og stadier i livet.

Sparing for barn
Som forelder eller besteforelder kan du spare for dine barn og barnebarn. Begynner du med faste overføringer til barnas konto mens de er små, vil dette bli en flott gave når barna skal innta voksenverdenen. Pengene kan de for eksempel bruke til utdanning, boligkjøp eller andre investeringer.

Det kan imidlertid være lurt å involvere barna i sparingen når de blir store nok til å forstå. Da kan de få en større økonomisk forståelse og er rustet til å ta ansvar for egen sparing etter hvert.

annonse:

Dette kan blant annet gjøres ved å opprette en egen konto til barnet, slik at de også selv kan spare penger. Dette skaper sunne sparevaner senere i livet.

Sparing for unge voksne
For studenter og andre ungdommer kan det av og til virke vanskelig å sette av penger til sparing. Mange har lite inntekt og lever på et stramt budsjett. Sparing er ikke det som står høyest opp på prioriteringslista. Et sparetips til ungdom kan være å sette opp et fast trekk til en sparekonto på samme dag som lønn eller stipend kommer på konto.

Det er viktig å begynne å spare så tidlig som mulig. Spesielt for ungdom som snart skal etablere seg. Når du skal komme inn i dagens tøffe boligmarked, stiller du langt sterkere med oppspart egenkapital i banken.

Med målrettet og langsiktig sparing kan du som ung gjøre nettopp dette. Det kan være lurt å bruke en sparekalkulator for å regne ut hvor mye du trenger å spare og hvor lang tid det vil ta og nå målet basert på din sparing.

Pensjon
Det er aldri for tidlig å begynne å spare til pensjonen. Hvordan du sparer er ikke like viktig som at du sparer. Det viktigste er at du klarer å sette penger til side for å få en behagelig pensjonstilværelse. Alle arbeidsgivere i Norge er forpliktet til pensjonssparing for sine ansatte, hvor en prosentandel av lønnen går til pensjon. Men du kan selvfølgelig spare så mye du vil ved siden av dette.

Hos Sparebanken Sør kan vi hjelpe deg å finne den spareformen som passer deg best, basert på hva du sparer til og hvor lenge du vil spare. Samt hvem du sparer for og din holdning til risiko.

En spareavtale med faste, månedlige overføringer er en god løsning, hvor sparingen går helt av seg selv. Sør Spareavtale gir deg god rente fra første krone spart.

For deg som har penger å sette til side, men samtidig vil ha midlene lett tilgjengelig kan en plasseringskonto også være et godt alternativ, uansett alder. Den er egnet for både kortsiktig og langsiktig sparing.

FOTO: Stuart Miles

Redaksjonen

Skriver alt og vet alt. Send oss en melding da vel!

Lignende post:

Mer fra: FORBRUKER

Les også:

Velg artikkeltype:
Kunnskapsquiz
Spørsmål på rekke og rad. Velg det riktige svaret og vinn heder og ære resten av livet.
Tekst og foto
Last opp artikkel, kronikk eller pressemelding. Kan inneholde bilder.
Liste
Lag en liste over hva som helst!
Meme
Last opp egne bilder for å lage klamme memes.
Video
Klipp fra Youtube eller Vimeo