Anbefaling: To dritskumle filmer til Halloween!

Gjem deg bak en pute når vi anbefaler Crimson Peak og The Babadook!


Skrekk og gru: Uhygge og grufulle grøss venter! Ill.foto: Babadook-Smoking gun productions

De fleste moderne skrekkfilmer preges av å være raskt samlet sammen på et lavt budsjett, og erstatter stemning og atmosfære med middelmådige spesialeffekter som hopper foran skjermen og roper «bø». Mangelen på gode skrekkfilmer har gjort at Paranormal Activity-serien har dominert de siste årene. Å se et stillbilde av stuen til en velstående, amerikansk familie er tydeligvis noe mange synes er veldig spennende. Personlig har jeg problem med å forstå hvorfor noen frivillig betaler penger for noe de kan finne gratis på finn.no. Det er ikke spesielt skummelt, med mindre man er overdrevent redd for utviklingen i boligprisene. I så fall er det sikkert andre institusjoner man bør oppsøke før kino. Det eneste skremmende med Paranormal Activity-filmene er at de har klart å raske sammen litt i underkant av en milliard dollar på verdensmarkedet.

Det er lett å bli oppgitt over tilstanden til moderne skrekkfilmer, men hvis man leter lenge nok finnes det faktisk en og annen godbit. Noen av dem finner faktisk veien til norske kinoer, og jeg tenkte derfor å gjøre deg en tjeneste og anbefale to skrekkfilmer som faktisk er verdt å få med seg.

Crimson Peak

Helt ærlig har jeg ikke sett denne filmen enda, og jeg anbefaler prinsipielt sett ikke filmer jeg ikke har sett. Heldigvis er også ett av mine prinsipper å ikke følge mine egne prinsipper, så da anbefaler jeg denne filmen likevel. Grunnen til det er at den er regissert av selveste Guillermo del Toro, som har stått bak filmer som Pan’s Labyrinth, Hellboy og Pacific Rim. Filmen handler om en forfatter som etter en familietragedie ender opp i et hjemsøkt gotisk slott. Settingen er som skapt for Guillermo del Toros kreasjoner, og det er ingen i filmbransjen som kan matche del Toros øye for visuelle stil. Alt av produksjonsdesign, kostymer, dekor og skapningene jeg antar dukker opp i løpet av filmen er gjennomarbeidet til være minste detalj, og det gir en helt unik atmosfære til en klassiske haunted house-fortelling. I sterk kontrast til en viss annen filmserie jeg muligens kan ha nevnt tidligere.

annonse:

 


Liker du å bli skremt? Sjekk ut vår liste med de skumleste kortfilmene på Youtube


The Babadook

Dette er en film jeg faktisk har sett, og bør i hvert fall kunne gå god for. The Babadook ble opprinnelig gitt ut i 2014 og har allerede funnet veien til blant annet Netflix. Nå får den visstnok også norsk kinopremiere, muligens kun for å understreke at norske kinodistributører ikke følger med på hva som skjer i filmverden. The Babadook er debutfilmen til australske Jennifer Kent, og en veldig lovende en sånn sett. Seks år gamle Samuel finner en bok på rommet sitt, som omhandler en skapning kalt The Babadook. Samuel blir etterhvert overbevist om at skapningen i boken hjemsøker ham og moren. Som i Crimson Peak er dette et klassisk skrekk-scenario, men har igjen et sterkt fokus på å skape atmosfære. Kent lar den uhyggelige stemningen drive fortellingen istedenfor å ty til enkle jump scares, og skuespillet er for en gang skyld troverdig.

Hvis du er på jakt etter genuint gode skrekkfilmer er begge disse to filmene å anbefale. Om du er derimot er fan av Paranormal Activity-serien anbefales det at du styrer unna, og heller bryter deg inn hos naboen og setter opp skjulte overvåkingskamera der.

Lignende post:

Mer fra: ANBEFALT

Les også:

Velg artikkeltype:
Kunnskapsquiz
Spørsmål på rekke og rad. Velg det riktige svaret og vinn heder og ære resten av livet.
Tekst og foto
Last opp artikkel, kronikk eller pressemelding. Kan inneholde bilder.
Liste
Lag en liste over hva som helst!
Meme
Last opp egne bilder for å lage klamme memes.
Video
Klipp fra Youtube eller Vimeo