Kollektive kjeltringer

Moderne tyver kommer seg gjerne vekk fra åstedet med bussen.


På bussen: Innbruddstyver gjemmer seg blant andre mennesker som reiser kollektivt. Ill.foto: David Hall/Flickr

Smykker, sølvtøy og sedler står øverst på de moderne kjeltringenes innbruddsliste. TV-en er dumpet.

På 70-, 80- og 90-tallet gikk tyvene etter kostbare TV-er og stereoanlegg med monsterhøyttalere. Selv om det blir stjålet ett og annet fjernsynsapparat i dag også, risikerer ikke lenger de vinningskriminelle å pådra seg ryggplager og brokk mens de romsterer rundt i hjemmene til folk. Uhåndterlige og blytunge TV-er med bilderør er byttet ut med flatfjernsyn i stuene landet rundt. Selv om TV-ene har blitt eventyrlig lettere enn før, har de også blitt eventyrlig billigere. Hvis du indeksjusterer beløpet til dagens verdi, kostet svart-hvitt-TV-en til 5000 kroner i 1970 like mye som et fjernsyn til nesten 35.000 kroner i dag.

Nå trenger du ikke lete lenge i elektrovarehusene eller på nettet før du finner en splitter ny 42-tommer til under to tusenlapper. Selv om dagens flate LED-TV-er veier langt mindre enn gårsdagens tungvektere av noen bilderørkasser, synes de fleste tyvene ikke de er verdt bryet å ta med seg: Full-HD med dimensjoner som ikke akkurat passer for innerlomma. En teknologisk utvikling som gjør at selv to-tre år gamle TV-er betraktes som utdaterte. Og når splitter nye modeller blir reklamert til «innbruddspriser» allerede i butikken, lønner TV-heleri seg mindre enn noen gang.

annonse:

Når en innbruddstyv bryter seg inn i et hjem i dag, er det små verdigjenstander og kontanter som står øverst på lista: Ting som er lett å putte i en bag eller sekk, er av høy verdi og kan fraktes enkelt og diskret bort fra gjerningsstedet. Dagens tyver tar nemlig like gjerne bussen som bilen, forteller Sigmund Clementz i IF Skadeforsikring.

At kollektive transportmidler er populære hos vinningskriminelle – kanskje ikke først og fremst på grunn av at tyver er opptatt av miljøet – bekrefter også politiet.

En av de tingene som stresser innbruddstyver mest er tiden som flyr – raskt. Dess lenger tid en tyv er inne i boligen, dess høyere er muligheten for å bli oppdaget. Det som er lett å raske med seg på noen minutter frister derfor mest: Smykker som ligger fremme på badet eller nattbordet, lommeboka som ligger fremme på kjøkkenbenken, nettbrettet på sofaen eller sølvtøyet i seksjonen.

Unngå derfor å oppbevare smykker lett tilgjengelig på bad og soverom. Gjør det i alle fall vanskeligere for tyvene enn å ha smykkeskrinet fremme på utstilling eller alle ringene i øverste nattbordskuff. I løpet av de siste ti årene har gullprisen mer enn femdoblet seg, så smykker er blitt meget ettertraktet og lar seg lett omsette, fortsetter Clementz.

– Så ikke la kontanter eller bærbare datamaskiner ligge lett synlig fra vinduene.

Det tar bare et minutt eller to å knuse glasset i en verandadør, få med seg verdisaker som ligge fremme – og stikke av med full bag. Kanskje med bussen.


Del saken med noen som trenger det!

Redaksjonen

Skriver alt og vet alt. Send oss en melding da vel!
Velg artikkeltype:
Kunnskapsquiz
Spørsmål på rekke og rad. Velg det riktige svaret og vinn heder og ære resten av livet.
Tekst og foto
Last opp artikkel, kronikk eller pressemelding. Kan inneholde bilder.
Liste
Lag en liste over hva som helst!
Meme
Last opp egne bilder for å lage klamme memes.
Video
Klipp fra Youtube eller Vimeo