Hvermannsen må la varmepumpen være


Varmepumpe. FOTO: Telinet

750 000 varmepumper er solgt i Norge de siste 20 årene og bare i fjor ble det solgt nærmere 70 000. Totalt gir det en enorm energibesparelse, men det kan også utgjøre en miljøtrussel hvis ikke varmepumpene håndteres korrekt. Nå er det endelig blitt ulovlig å montere selv.

90 % av de solgte varmepumpene er såkalte luft til luft varmepumper. Selv om bransjen i flere år har anbefalt at kun fagpersoner skal håndterer disse, er det mange som ikke har fulgt rådet. Både useriøse aktører og Hvermannsen har montert, reparert og demontert luft til luft varmepumper. Nå er det endelig slutt.

annonse:

– At en varmepumpe er montert riktig er viktig av flere grunner, forteller Jan Kristian Mardal i Telinet Energi. – Det gir større energibesparelse, lengre levetid for pumpa og ikke minst unngår man at skadelige fluorgasser slipper ut.

Sertifiseringen av montører er et EU-krav som nå implementeres i Norge. Ifølge Miljødirektoratet er målet å redusere utslippet av fluorholdige gasser som bidrar til klimaendringer. Derfor må forbrukerne nå be om å få se montørens personlige F-gass-sertifikat.

– Montører som har F-gass-sertifikat er kvalifisert for å montere og demontere varmepumper på en riktig og forsvarlig måte, fortsetter Mardal. – De kan i tillegg gi tips til hvordan pumpa kan driftes best mulig og gi mest mulig energibesparelse.

Som energiselskap med fokus på miljø, har Telinet opprettet et en egen nettside hvor strømkunder kan kjøpe energibesparende produkter som blant annet varmepumper, se nettsiden Telinet Produkter.

– Vi er glade for at det nå er et krav om at montørene må være F-gass-sertifiserte, sier Mardal. – Vi selger enten varmepumper inkludert montering eller så oppfordrer vi kundene til å bestille montering i tillegg. Montørene vi bruker er selvsagt alltid sertifiserte.

Følg Telinet på Facebook www.facebook.com/Telinet og Telinetbloggen.no

Redaksjonen

Skriver alt og vet alt. Send oss en melding da vel!

Mer fra: Aktuelt

Les også:

Velg artikkeltype:
Kunnskapsquiz
Spørsmål på rekke og rad. Velg det riktige svaret og vinn heder og ære resten av livet.
Tekst og foto
Last opp artikkel, kronikk eller pressemelding. Kan inneholde bilder.
Liste
Lag en liste over hva som helst!
Meme
Last opp egne bilder for å lage klamme memes.
Video
Klipp fra Youtube eller Vimeo