– Genmodifisert mat er et skritt i feil retning

- Bruk av GMO er et skritt i feil retning. Vi ønsker en god og trygg GMO-fri matproduksjon, sier nestleder i Norges Bondelag


Nei til genmodifisert mat: Kristin Ianssen, 1.nestleder i Norges Bondelag. Foto: Norges Bondelag

Det ble i forrige uke forvirring rundt hvorvidt klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) har godkjent de to genmodifiserte maistypene T 25 og NK 603 til mat og fôr i Norge. Denne uken presiserer statsråden i blant annet Bergens Tidende at produktene er tillatt å innføre i Norge så lenge det ikke er nedlagt et forbud, og skriver at regjeringen nå skal vurdere saken nærmere.

– For første gang kan genmodifiserte organismer ende opp i maten vår. Statens forsøk på å rydde opp i forvirringen rundt godkjent eller ikke godkjent GMO-mais gjør alt mer uklart. Ingen vil ha genmodifisert mat eller fôr, og derfor må regjeringen si nei og legge ned et forbud, sier Ianssen.

Første hull i muren
Flere titalls søknader om produksjon eller import av GMO er til behandling i EU. Alle som får godkjenning i EU vil også bli godkjent i Norge dersom ikke regjeringen bruker den muligheten de har til å forby produktet.

annonse:

– Nettopp fordi det er mange GMO-søknader på vei er behandlingen av disse to GMO-maistypene spesielt viktig. Dersom ikke klima- og miljøministeren bruker det handlingsrommet hun har kan dette bli første hull i den norske GMO-muren, sier Ianssen.

Trygg mat er et politisk ansvar
Ingen genmodifisert (GMO) mat eller fôr har vært godkjent for bruk i Norge. Ianssen understreker at norske bønder fortsatt ønsker å produsere trygge råvarer, uten GMO.

– Bruk av GMO er et skritt i feil retning. Vi ønsker en god og trygg GMO-fri matproduksjon. Forbrukerne skal være trygge på at norskprodusert mat er fri for GMO, avslutter Ianssen.

Redaksjonen

Skriver alt og vet alt. Send oss en melding da vel!

Lignende post:

Mer fra: Aktuelt

Les også:

Velg artikkeltype:
Kunnskapsquiz
Spørsmål på rekke og rad. Velg det riktige svaret og vinn heder og ære resten av livet.
Tekst og foto
Last opp artikkel, kronikk eller pressemelding. Kan inneholde bilder.
Liste
Lag en liste over hva som helst!
Meme
Last opp egne bilder for å lage klamme memes.
Video
Klipp fra Youtube eller Vimeo