Frykter ny tsunami i Sørøst-Asia

Tsunamien som herjet for ti år siden, har ennå ikke brukt all sin potensielle energi, og kan slå til igjen snart, tror forskere.


Lag på lag: Forskerne tror tsunamien fra 2004 ikke fikk brukt opp all sin energi. Ill.foto: National Geographic/Fox

Ti år etter en av de dødeligste tsunamiene i moderne tid gjør forskere en sjokkerende oppdagelse, og hevder Sørøst-Asia kan utsettes for en ny tsunami innen kort tid. Forskerne ønsker nå å kartlegge når den neste monsterbølgen vil finne sted. Se resultatet i dokumentaren «Den neste store tsunamien» lørdag 27. desember kl. 22.00 på National Geographic Channel.

Indonesia har vært utsatt for flere tsunamier

I en hule ved Banda Aceh, på nordvestspissen av Sumatra, har de amerikanske geologene Charles Rubin og Kerry Sieh gjort funn av tidligere tsunamier. Hulen er bosatt av flaggermus, hvor flere lag med mørk guano skiller hvert lag sand fra tidligere monsterbølger. På bakgrunn av funnet kan forskerne datere hver tsunami som har rammet kysten, hvor det viser seg at flere av disse har truffet land over en kortere periode.

annonse:

Ved å grave ned til grunnfjellet av hulen eksponeres levninger fra 3000 til 7000 år tilbake. Charles Rubin har studert og datert hver monsterbølge som oversvømte grotten i denne perioden, og har oppdaget at tsunamiene som har truffet land, ikke følger et fast mønster;

– I løpet av 500 år var det seks tsunamier her. Før dette, i løpet av tusenvis av år, var det kanskje én tsunami hvert 500. år, noe som er en ganske bemerkelsesverdig sekvens, forteller Charles Rubin.

Sekvensene på tsunamiene er fortsatt et mysterium

Energien som oppstår ved spenninger i jordskorpen bygges langsomt opp over 500-600 år, før den tilslutt resulterer i et jordskjelv. Spørsmålet er hvordan det er skapt nok energi til et nytt jordskjelv på kun noen tiår. Den amerikanske geologen og seismologen, Kerry Sieh, mener å ha svaret.

Sieh benytter seg av GPS-stasjoner som måler hvor mye energi som bygget seg opp i Indiahavet, og hvor mye som ble utløst under jordskjelvet i 2004. I dette tilfellet var det kun halvparten av energien som ble utløst. Dermed mener Sieh at det fortsatt kan være nok energi lagret til et nytt jordskjelv og dermed en ny tsunami i Sørøst-Asia.

– Så spørsmålet er om dette betyr at vi kan forvente et nytt, stort jordskjelv og en ny stor tsunami? Dette er et spørsmål som vi mistenker at svaret er ja på, men vi er egentlig ikke sikre på det, sier Kerry Sieh.

Tsunamikveld på kanalen

Den neste mega-tsunamien vil komme, men spørsmålet er når. Forskningen dokumenteres i «Den neste store tsunamien», premiere lørdag 27. desember kl. 22.00.

Fra kl. 21.00 sender National Geographic Channel dokumentaren «Tsunami: Dagen da bølgen kom» – hvor amatørvideoer og intervjuer med øyenvitner til katastrofen i 2004 forteller om tragiske historier, utrolige redninger og heltedåder.

Den dødeligste i moderne tid

I romjulen 2004 ble store deler av verden berørt da en mega-tsunami skylte innover Sørøst-Asia, og tusenvis av mennesker mistet livet, hvorav 84 nordmenn. Tidligere var det kun registrert mindre jordskjelv i denne regionen, så verken forskerne eller befolkningen var forberedt. Resultatet ble den mest dødelige tsunamien i moderne tid, og ifølge Verdens helseorganisasjon ble fem millioner mennesker direkte berørt av katastrofen.

Hvordan oppstår en tsunami

Tsunamier forårsakes av underjordiske jordskjelv eller objekter som treffer vannet. Tsunamien i Sørøst-Asia var resultatet av et jordskjelv – hvor to deler av jordskorpen, utsatt for stadig økende spenninger, forskyver seg i forhold til hverandre. Slike nedpressingsområder kalles en subduksjonssone.

Man har i lang tid trodd at kun få områder har vært utsatt, men før forskningen gir oss et klart svar kan alle som bor i nærheten av en subduksjonssone være i mulig fare.


Del saken med noen som trenger det!

Redaksjonen

Skriver alt og vet alt. Send oss en melding da vel!
Velg artikkeltype:
Kunnskapsquiz
Spørsmål på rekke og rad. Velg det riktige svaret og vinn heder og ære resten av livet.
Tekst og foto
Last opp artikkel, kronikk eller pressemelding. Kan inneholde bilder.
Liste
Lag en liste over hva som helst!
Meme
Last opp egne bilder for å lage klamme memes.
Video
Klipp fra Youtube eller Vimeo