Erfaringsutveksling

Hvordan russere med funksjonsnedsettelse overrasket sine norske kolleger


Denne historien utspant seg i byen Monchegorsk, et russisk midtpunkt for ikke-jernholdig metallurgi i Murmansk. Et av turistbyråene i byen, tilbyr blant annet utflukter hvor de besøkende kan utforske monumentene til russiske forsvarere under andre verdenskrig. 

Turistene kan også ta på våpnene som soldatene brukte under krigen. Historien vår fokuserer på skandinaviske turister med funksjonsnedsettelse fra Norge, og deres erfaringer i Russland.

annonse:

En helt håndgripelig by

Frivillige fra et russisk samfunn av mennesker med funksjonsnedsettelse, stelte i stand en svært varm velkomst til sine norske venner. Først funderte de på hvilken turistattraksjon som ville interessere de reisende. Valget var ikke enkelt, med tanke på at museene kanskje ikke kan by på en meget spesiell og minneverdig opplevelse. Avgjørelsen ble imidlertid tatt i favør av museet for steiner. De besøkende fikk holde steiner som vanligvis befinner seg hundrevis av meter under overflaten, og er knapt tilgjengelig for noen, uavhengig av fysiske ferdigheter. Dermed fikk gjestene våre mulighet til å føle temperaturen og kjenne på vekten, samt forstå forskjellene mellom apatitt, eudialytt og kobber-nikkel malm.
Det var en interessant opplevelse å få se gjestene diskutere med guiden via tolker.   De ønsket å vite betydningen bak enkelte russiske artefakter, for eksempel “Bat” lommelykt eller hvorfor de første forfedrene i disse områdene foretrakk å bo i brakker istedenfor telt. Nordmennene fikk sjansen til å ta på de første mursteinene som ble lagt ned i byen. Det som imidlertid var den mest interessante delen av utflukten, var klærne til den samiske befolkningen og broderiene til dem som bor i nord. Den høye interessen i disse objektene var ganske forutsigbar, ettersom det bor samer både i Russland og Norge.

Det er også interessant at menneskene med funksjonsnedsettelse, fra begge land, hadde flere ting til felles enn forventet. Regjeringen i begge land tilpasser for blinde og svaksynte mennesker på en ganske lik måte, og denne gruppen med mennesker har en ganske lik tilpasningsmetode. Resultatet av dette, til tross for åpenbare utfordringer i språk og fysiske barrierer, var at russerne og nordmennene forstod hverandre. De to ulike nasjonalitetene klarte å utveksle erfaringer, fordi de hadde samme kjemi og fokuserte på detaljene.

Å få oppleve Tandem

For å være helt ærlig, var det ikke en enkel oppgave å dekke denne historien. I 99,9 % av tilfellene, forteller gjester at de besøker forskjellige land for å oppleve forandring. Derfor gjorde vi en innsats for å intervjue turistene om hva som forbløffet dem mest under turen til Russland.
Det var hyggelig å oppdage at de satte svært stor pris på innsatsen til de frivillige som organiserte omvisningen. En stor takk til Nornickel Company som støttet de frivillige ved å gi dem ressurser, og gjøre arrangementet mulig.
Daglig leder av Blindeforbundet i Tromsfylkeslag, Asger Larsen, var overrasket over at de russiske frivillige klarte å organisere en omvisning på et så høyt nivå, tatt i betraktning at mesteparten av dem gjorde det på fritiden. Han forteller også at motivasjonen og viljen til å gi av tiden sin, er noe som også kan læres videre til norske frivillige.

Opprinnelig ble frivillighetssenteret, kalt for Tandem-klubben, stiftet på grunnlag av frivillige blant byens innbyggere. De så et behov for å lære blinde og svaksynte å sykle. De gjennomførte dette på følgende måte: en vanlig person satt foran og en person med funksjonsnedsettelse satt bak, og nøt sykkelturen og den friske brisen fullt ut.

De spesielle syklene med to seter ble kjøpt med støtte fra Nornickel som gjorde ideen gjennomførbar ved å bevilge midler.

Syklene viste seg å være starten på alt. Den neste aktiviteten som ble arrangert for dem, var en spesiell tur til de nordlige elvene. Det tredje, store steget var å skaffe en klatrevegg til Tandem-klubben, med mål om å gi dem litt ekstra livsgnist.
Anna Dalkhaug, medarbeider på det regionale senteret for synshemmede på universitetssykehuset i Tromsø, forteller at turer i kajakk, sykkelturer og fotturer er en del av det vanlige programmet deres. Erfaringen i Russland avdekket imidlertid en grunnleggende forskjell: nordmenn anser disse aktivitetene som en profesjonell plikt, mens russerne anser dette som frivillig arbeid.

Hjemlandet til vikinger, men uten “viking festival”

Hva er det som gjør Norge så spesielt? Hovedsakelig er det landets beundringsverdige høye levestandard og uførepensjon. Den norske paternalismen kom imidlertid som en overraskelse for russerne, selv om de generelt sett har noen fellestrekk. På turens aller første dag, ble nordmennene invitert til sosialtjenestens avdeling for eldre. Hvis du tror det kanskje ikke var det beste valget, bør du ikke dømme for raskt. Ramil Khalitov, psykolog for sosialtjenesten, er et godt eksempel på en person med funksjonsnedsettelse: han har dårlig syn, men har like fullt vært en del av dette samfunnet siden han ble uteksaminert fra universitetet.
Ramil ble hyret til denne stillingen, takket være programmet “Ansettelse av personer med funksjonsnedsettelse”. Han forteller at det er et unntak at han fikk denne stillingen, og ikke vanlig praksis. Ifølge Ramil, ansettes mennesker med funksjonsnedsettelse vanligvis ikke fordi de mottar økonomisk støtte fra myndighetene, noe som vanlige ansatte ikke får. Derfor er det ikke så vanlig å se mennesker med funksjonsnedsettelse i jobb. Dette er noe Ramil vet av egen erfaring. Han har også vært som en omreisende, akkurat som de norske gjestene.
Lørdag var dagen for festligheter for de besøkende fra nord, og de ble invitert til “Imandra Viking Festival”. Dette byarrangementet har blitt en fast festival etter at Monchegorsk feiret 80-årsdagen sin. Det var et fantastisk sammentreff at et arrangement med dette temaet ble holdt samtidig som nordmennene var på besøk. Det ville vært en skam å gå glipp av det. Festivalen bød på et stort utvalg av verksteder, fra bueskyting og keramikk til arbeid i smie.

Den største overraskelsen for russerne ventet derimot på dem når det gikk mot slutten av dagen: en av nordmennene innrømmet at det ikke er så veldig populært med vikinger i Nord-Norge. Selvsagt kjente alle godt til historiene om vikingene, men de hadde ikke vært på denne typen festivaler eller arrangement før. Derfor var det en utrolig opplevelse for Asger Larsen å oppleve dette arrangementet i Russland, og få muligheten til å ta med seg en suvenir tilbake.


Del saken med noen som trenger det!

MartinB

Velg artikkeltype:
Kunnskapsquiz
Spørsmål på rekke og rad. Velg det riktige svaret og vinn heder og ære resten av livet.
Tekst og foto
Last opp artikkel, kronikk eller pressemelding. Kan inneholde bilder.
Liste
Lag en liste over hva som helst!
Meme
Last opp egne bilder for å lage klamme memes.
Video
Klipp fra Youtube eller Vimeo