Det er klart for verdens tøffeste billøp

Verdens mest kjente utholdenhetsløp går 14. og 15. juni og Eurosports kommentatorer kaller det for verdens største éndags-arrangement.


ILL. FOTO: Eurosport
ILL. FOTO: Eurosport

I fjor feiret historiene, dramaet, legendene og prestasjonene fra Le Mans 90 år. Verdens mest kjente utholdenhetsløp går 14. og 15. juni og Eurosports kommentatorer kaller det for verdens største éndags-arrangement.

– Det kommer til å bli et helvetes løp! Nytt av året er at de har 30 prosent mindre drivstoff utlevert. Dette tvinger teamene til å tenke nytt og utvikle sine løsninger, sier Per Christian Håveødegård som er hovedkommentator sammen med Roger Moen. Eurosport viser løpet fra start til mål – 24 timer live – og får besøk av flere motorfolk i kommentatorboksen.

Og drama ble det allerede på trening onsdag. Audis hovedbil, med legenden Tom Kristensen, lettet og gikk rett i sikkerhetsgjerdet. Bildene viste en totalt smadret bil, og det var lenge frykt for hvordan det gikk med fører Loic Duval. En drøy time senere ble det meldt at franskmannen utrolig nok hadde kommet fra situasjonen uten større skader. Audi jobber nå på spreng for å bygge en ny bil til helgens løp.

annonse:

Tre merker i toppklassen

Håveødegård tror at nye regler, og det at Porsche gjør comeback etter å ha vært borte fra konkurransen siden 1998, øker prestisjen og at årets løp – som vanlig – kan bli noe helt spesielt for historiebøkene.

– Det er klart at om du vinner et løp som Porsche er med i, da har du en bra bil. I tillegg er Toyota med og de vil jo gjerne vinne dette. Løpet er sinnssykt stort i Japan. Men du kommer ikke utenom Audi som favoritter. Det er nesten bare de som har vunnet de seneste årene og de har flere sorte notatbøker med triks og erfaringer. Det blir litt som når Norge kommer rullende med smøreteamet og bussen vår i langrenn. Godt grunnlag for å vinne.

Testarena for teknologi

Nyheter og utvikling har alltid vært sentralt i Le Mans. Blant annet var det her vi så ABS-bremser for første gang. I år skal Nissan kjøre én runde på strøm. Elbilens inntog bidrar til mer oppmerksomhet rundt løpet som har vært kjent for alt fra innovasjon, drama, racing og dessverre tragedie.

– Det er 65 biler og du må bli invitert. I år har vi nevøen til Ayrton Senna, Bruno, tidligere Formel 1-fører Mark Webber og at Fabien Barthez, tidligere Manchester United-målvakt, skal kjøre mot Patrick Dempsey (kjent fra blant annet Grey’s Anatomy). Det er 24 timer i en helt egen verden. Det er det største som skjer hvert år. Selv de som har kjørt Formel 1 i flere år sier at dette er hakket større.

Redaksjonen

Skriver alt og vet alt. Send oss en melding da vel!

Lignende post:

Mer fra: Aktuelt

Les også:

Velg artikkeltype:
Kunnskapsquiz
Spørsmål på rekke og rad. Velg det riktige svaret og vinn heder og ære resten av livet.
Tekst og foto
Last opp artikkel, kronikk eller pressemelding. Kan inneholde bilder.
Liste
Lag en liste over hva som helst!
Meme
Last opp egne bilder for å lage klamme memes.
Video
Klipp fra Youtube eller Vimeo