Ill.foto: Norsk Folkemuseum
Ill.foto: Norsk Folkemuseum

Ny undersøkelse: Nordmenn er rensligere enn før


Nordmenn er rensligere enn noen gang før, i følge ny undersøkelse fra Norsk etnologisk gransking ved Norsk Folkemuseum.

– «Det er veldig, veldig viktig for meg å være ren, med rent tøy fordi det fikk jeg aldri gå med når jeg var barn», skriver en kvinne i 30-årene i en undersøkelse om «Stell av kroppen og personlig hygiene» som gjøres i disse dager. Undersøkelsen har som mål å kartlegge nordmenns syn på egen renslighet, og hvorvidt vaskevanene har endret seg de siste tiårene. Så langt peker svarene i en klar retning: Vi  blir mer og mer renslige!

–  Det vi ser er at folk vasker og steller seg mer enn før. Nå er det mange som mener vi har det for rent, både kropp og i hjem, og at det har sammenheng med økning i allergier og lignende sykdommer, sier Line Grønstad ved NEG. Vi har fått inn en del svar, men håper å få inn mange flere. Noen kvier seg for å svare siden dette er såpass personlig, mens andre nok synes det er en artig sak å uttale seg om. Alle er uansett anonyme, avslutter hun.

Undersøkelsen pågår ut 2014.

Her er noen sitater fra svarene som har kommet inn.

En mann i 30-årene: «Om vinteren har jeg mindre lyst til å dusje enn ellers; da er nok sosiale normer om ikke å lukte svette, den sterkeste drivkraften.»

En mann i 70-årene forteller om tannpussen sin: «Var vel som andre barn i oppveksten, – mor måtte sørge for at vi pusset tennene skikkelig. Til vi begynte å bli forelsket og skulle ta oss godt ut.»

DELTA I DISKUSJONEN

Annonse: