ILLUSTRASJONSFOTO: John Kasawa
ILLUSTRASJONSFOTO: John Kasawa

Nordmenn dårlige på brannsikkerhet


Nesten 9 av 10 nordmenn vedlikeholder brannslukkingsapparatet altfor dårlig. Det er bekymringsfullt når vi går inn i en tid med mye bruk av levende lys, mener ekspert på brannsikkerhet.

ILLUSTRASJONSFOTO: John Kasawa

ILLUSTRASJONSFOTO: John Kasawa

En ny undersøkelse, gjennomført av Norstat, har avdekket at hele 87 % av befolkningen ikke passer godt nok på at brannslukningsutstyret i hjemmet er i orden. Brannvesenet anbefaler at man skal vende eller riste på brannslukkingsapparatet for at det skal fungere etter sin hensikt. I undersøkelsen innrømmer folk flest at det skjer sjeldnere enn brannvesenets anbefalinger, som er minst en gang i kvartalet.

-Det er bekymringsfullt at så få følger anbefalingene til brannvesenet. Det er utrolig viktig å ha kontroll på brannvernsutstyret før brannen inntreffer, sier Morten Ameln i Firesafe.

Ameln forstår at det kan virke rart å skulle sjekke brannslukkingsapparat hver tredje måned, men forklarer at det er svært viktig siden brannslukkingsmiddelet ellers kan bli ødelagt. I verste fall blir brannslukkeren helt ubrukelig.

Byggeierne må ta mer ansvar

Både Brannvesenet og andre aktører jobber for å bedre brannvernskompetansen til folk. Ameln opplever at mange tar brannvern på alvor, men at det også finnes mangelfull kunnskap i befolkningen. Det beste er å rette fokus mot eierne av boligblokker og næringsbygg mener han.

-Vi jobber med å bygge kompetansen hos byggeiere, slik at de kan igjen informere beboere og bedrifter om gode brannvernsrutiner, sier Morten Ameln i Firesafe. – Vi oppfordrer alle til å ta en kort pause fra pepperkakebaking og juletrepynting. Sørg for at også brannsikkerheten er på plass før jul, avslutter han.

DELTA I DISKUSJONEN

Annonse: