På bussen: Innbruddstyver gjemmer seg blant andre mennesker som reiser kollektivt.  Ill.foto: David Hall/Flickr
På bussen: Innbruddstyver gjemmer seg blant andre mennesker som reiser kollektivt. Ill.foto: David Hall/Flickr

Kollektive kjeltringer


Smykker, sølvtøy og sedler står øverst på de moderne kjeltringenes innbruddsliste. TV-en er dumpet.

På 70-, 80- og 90-tallet gikk tyvene etter kostbare TV-er og stereoanlegg med monsterhøyttalere. Selv om det blir stjålet ett og annet fjernsynsapparat i dag også, risikerer ikke lenger de vinningskriminelle å pådra seg ryggplager og brokk mens de romsterer rundt i hjemmene til folk. Uhåndterlige og blytunge TV-er med bilderør er byttet ut med flatfjernsyn i stuene landet rundt. Selv om TV-ene har blitt eventyrlig lettere enn før, har de også blitt eventyrlig billigere. Hvis du indeksjusterer beløpet til dagens verdi, kostet svart-hvitt-TV-en til 5000 kroner i 1970 like mye som et fjernsyn til nesten 35.000 kroner i dag.

Nå trenger du ikke lete lenge i elektrovarehusene eller på nettet før du finner en splitter ny 42-tommer til under to tusenlapper. Selv om dagens flate LED-TV-er veier langt mindre enn gårsdagens tungvektere av noen bilderørkasser, synes de fleste tyvene ikke de er verdt bryet å ta med seg: Full-HD med dimensjoner som ikke akkurat passer for innerlomma. En teknologisk utvikling som gjør at selv to-tre år gamle TV-er betraktes som utdaterte. Og når splitter nye modeller blir reklamert til «innbruddspriser» allerede i butikken, lønner TV-heleri seg mindre enn noen gang.

Når en innbruddstyv bryter seg inn i et hjem i dag, er det små verdigjenstander og kontanter som står øverst på lista: Ting som er lett å putte i en bag eller sekk, er av høy verdi og kan fraktes enkelt og diskret bort fra gjerningsstedet. Dagens tyver tar nemlig like gjerne bussen som bilen, forteller Sigmund Clementz i IF Skadeforsikring.

At kollektive transportmidler er populære hos vinningskriminelle – kanskje ikke først og fremst på grunn av at tyver er opptatt av miljøet – bekrefter også politiet.

En av de tingene som stresser innbruddstyver mest er tiden som flyr – raskt. Dess lenger tid en tyv er inne i boligen, dess høyere er muligheten for å bli oppdaget. Det som er lett å raske med seg på noen minutter frister derfor mest: Smykker som ligger fremme på badet eller nattbordet, lommeboka som ligger fremme på kjøkkenbenken, nettbrettet på sofaen eller sølvtøyet i seksjonen.

Unngå derfor å oppbevare smykker lett tilgjengelig på bad og soverom. Gjør det i alle fall vanskeligere for tyvene enn å ha smykkeskrinet fremme på utstilling eller alle ringene i øverste nattbordskuff. I løpet av de siste ti årene har gullprisen mer enn femdoblet seg, så smykker er blitt meget ettertraktet og lar seg lett omsette, fortsetter Clementz.

– Så ikke la kontanter eller bærbare datamaskiner ligge lett synlig fra vinduene.

Det tar bare et minutt eller to å knuse glasset i en verandadør, få med seg verdisaker som ligge fremme – og stikke av med full bag. Kanskje med bussen.

DELTA I DISKUSJONEN

Annonse: