Ser bilen sånn ut kan det koste deg et par tusen! Ill.foto: DEFA
Ser bilen sånn ut kan det koste deg et par tusen! Ill.foto: DEFA

Glemmer du dette kan det bli dyrt for deg!


– Bilføreren har ansvar for å ha tilstrekkelig sikt til alle sider, og må fjerne snø, is eller dugg før kjøringen starter. Slurv med dette kan i verste fall bety anmeldelse og tap av førerkortet for minst tre måneder, sier politiinspektør Roar Skjelbred Larsen i Utrykningspolitiet.

I den årstiden vi nå er inne i, gjelder det å passe på at det er isskrape og børste på plass i bilen, slik at det er enkelt og raskt å sikre godt utsyn i alle retninger.

Alt for mange slurver med dette, og hver eneste vinter dukker det opp skrekkhistorier om nestenulykker – og større og mindre skader etter uhell på grunn av manglende sikt.

Dårlig tid og/eller manglende isskrape er de vanligste unnskyldningene for kjøring med utilstrekkelig sikt – og prisen er høy. Dersom politiet ser deg, slipper du i beste fall med et forenklet forelegg på 2.000 kroner.

– I alvorlige tilfeller kan det bli anmeldelse og mulig tap av førerkort i minst tre måneder, fastslår Roar Skjelbred Larsen.

Ifølge UP ble det sist vinter skrevet ut 472 forenklede forelegg for mangelfull sikt.

– Den enkleste måten å unngå dette problemet på, er å montere elektrisk motorvarmer med kupévifte i bilen. Da er man sikret fri sikt med rene ruter i alle retninger – og får samtidig den ekstra komforten det gir å sette seg inn i en varm og trivelig kupé, sier salgssjef Arne Torvbråten i DEFA.

– Samtidig sparer man både penger og miljø. Man slipper det høye startforbruket i en kald motor – og slipper dermed også de ekstra høye utslippene av skadelige avgasser som kaldstartene fører med seg, understreker Torvbråten.

DELTA I DISKUSJONEN

Annonse: