Fjordland

Er Fjordland egentlig sunt?


Hvordan kan ferdigmat være like næringsrik som hjemmelaget? I en ny reklamefilm tar Fjordland oppgjør med fordommer og viser hva det er som gjør Fjordland så næringsrikt. Ill foto: Fjordland

Ferdigmatindustrien omgis av mange myter. Mange tror at når noe går raskt må noe ha gått tapt underveis. Slik er det nødvendigvis ikke. I en ny reklamefilm røper Fjordland «hemmeligheten».

Gode råvarer, en vakumeringspose, vann og varme er det enkle svaret. Sous vide kalles tilberedningsmetoden på fagspråket.

– Vi pakker råvarer som kål, gulrøtter, kjøtt og fisk i poser. Posene vakumeres ved at luften trekkes ut og forsegles. Deretter varmer vi posene med de gode råvarene i vann. Slik bevarer vi smaken og alle de gode næringsstoffene like bra som om du hadde laget akkurat den samme maten hjemme på ditt eget kjøkken og ingenting forsvinner i kokevannet, forteller Fjordlands ernæringsfysiolog Torill Emblem Nysted. – Fjordland tilsetter heller aldri konserveringsmidler.

Påstanden om at sous vide- ferdigmaten fra Fjordland er like næringsrik som hjemmelaget er vitenskapelig dokumentert. Matforskningsinstituttene Nofima og Nifes (Nasjonalt Institutt for Ernærings- og Sjømatforskning) har utført en lang rekke analyser av middagene.

– De analyserte middagene fra Fjordland er like næringsrike som tilsvarende hjemmelaget mat, forteller Ida Synnøve Grini, rådgiver mat og helse i Nofima.

– Middagsproduktene i undersøkelsen inneholder de næringsstoffer en kan forvente skal komme fra et normalt middagsmåltid. De analyserte rettene fra Fjordland kan dermed inngå som bidrag til middagsmåltider i et sunt og variert kosthold på linje med tilsvarende hjemmelagde retter, avslutter Grini.

 

DELTA I DISKUSJONEN

Annonse: