Dette er en viktig høstaktivitet! Ill.foto: If
Dette er en viktig høstaktivitet! Ill.foto: If

1 av 3 risikerer vann i veggen


Hver tredje huseier renser ikke takrennene før vinteren – og utsetter huset for vannfare.

Løv, kvist og kvast som tetter til takrenner og nedløpsrør kan gi omfattende vannskader på huset, påpeker forsikringsselskapet If. Frostsprengning ødelegger rørene i løpet av vinteren, og på vårparten kan vann trenge inn i tak- og veggkonstruksjoner.

I den landsomfattende «Boligundersøkelsen 2014», som TNS Gallup har gjort på oppdrag fra If, svarer én av tre huseiere at de ikke renset takrennene sist høst.

Det er de eldste boligeierne som er flittigst til å rense: To av tre i denne aldersgruppen fjerner løv og rusk før vinteren.

Husk fall på renna

– Tenk sikkerhet når du renser. Det finnes gode renseredskaper for takrenner i handelen, og de koster heller ikke all verden. Med skaft kan de brukes på renner som er 2–3 meter over bakken, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If.

Pass på at vannet fra nedløpsrørene ledes bort fra huset, og at takrennene har riktig fall og nok avløp, minner han om.

Løvrister hjelper

– Er nedløpsrørene fulle av løv, kan du forsøke å spyle dem rene med hageslangen. Går ikke dét, kan du skru av den nederste delen og dytte ut løvet ovenfra med en stakefjær eller et kosteskaft, sier Clementz.

For å unngå løv i nedløpsrørene, kan det være lurt å ha løvrister over dem.

– Husk også på at takstein og takbelegg ikke varer evig. Det er spesielt viktig å sjekke flate tak, balkong og terrasse, ikke minst slukene, sier Clementz i If.

DELTA I DISKUSJONEN

Annonse: