Denne artikkelen inneholder kommersiell markedsføring og betalt produktomtale
Hvilke dekk er best for ulendt terreng?Ill.foto:  Powhusku/ Flickr
Hvilke dekk er best for ulendt terreng?Ill.foto: Powhusku/ Flickr

Terreng og jordbruk – Hvilke dekk bør du velge?


Det finnes mange forskjellige typer dekk å velge mellom, og når man skal kjøpe dekk sier det seg selv at underlaget i stor grad bestemmer hva slags dekk man skal gå for. Hva er best for ditt bruk og behov?

Terrengdekk for jordbruk
Dekk som anvendes i jordbruk krever naturlig nok en spesiell dekktype, ettersom dette ofte skal brukes i ulendt terreng og på naturlig underlag. Hvilken dekktype skal man så velge når underlaget består av alt fra sand og stein, til jord og gjørme? Her må man velge det som passer best til primærbruken, det vil si at man må ofre ytelse på ett område, for å få best mulig ytelse på et annet.

 

Dekk til terrengkjøretøy
Hvilket dekk man bør kjøpe til terrengkjøretøyet avhenger av hva slags bruk det er tiltenkt. Mens enkelte dekk sørger for ekstra trekkraft på gjørmete underlag, vil andre sørge for minst mulig forstyrrelser i jorden, noe som passer flott i for eksempel grønnsakshager. Det finnes dessuten spesialdekk som sørger for å pakke sammen jorden etter såing, og dekk som sørger for stabilitet hvis man skal trekke mye utstyr. Uansett hva du trenger kan du enkelt kjøpe dekk til terrengkjøretøyet ditt hos dekkonline.com.

 

Dype mønster gir et godt grep Ill. foto: Scott Robinson/ Flickr

Dype mønster gir godt grep Ill. foto: Scott Robinson/ Flickr

Valg av dekk
Generelt er såkalte mud terrain-dekk det beste valget for anvendelse i jordbruket. Slike dekk har normalt større mønsterblokker, og mellomrommet mellom blokkene er større sammenlignet med andre terrengdekk. Dette sikrer at man kommer seg frem på ellers ufremkommelig føre, og sørger dessuten for god stabilitet. Dersom man først og fremst skal kjøre på løs jord og sand, vil et vanlig terrengdekk passe bedre, da denne dekktypen sørger for lavere trykk på underlaget. Disse dekkene har imidlertid normalt mindre spor, noe som gjør at risikoen for vannplaning øker. I jordbrukssammenheng er det uansett viktig å tenke på stabilitet og sikkerhet. Med mye tungt utstyr og kupert terreng er det lite som skal til før uhellet er ute, og derfor er det veldig viktig å sørge for at både dekktrykk og mønsterdybde alltid er riktig.

Besøk dekkonline.com eller tirendo.no for mer informasjon.

DELTA I DISKUSJONEN

Annonse: