Foto: Pax forlag
Foto: Pax forlag

Bokanbefaling: Der fire veier møtes av Tommi Kinnunen


Vinterkrigen og Fortsettelseskrigen har krympet landet, og mange familier har måttet flytte fra hjemmene sine og starte på nytt. Dette må også Lahja, Onni og vesle Anna, med den eldre Maria, jordmor og Lahjas mor.

Historien til disse fire menneskene fortelles nøkternt og sporadisk i korte kapitler. Bitene kommer på plass etter hvert som man får vite mer om hver persons tanker, selv om mye forblir usagt. Det er på magisk vis vi trekkes inn i de finske bygdestrøk – til Fireveiskrysset, der fire veier møtes, stedet der vår familie lever det meste av sitt liv, og størstedelen av historien utspiller seg.

Forfatter Kinnunen skildrer datidens unormale, og dermed også det normale, samfunnssyn, via protagonistenes vidt forskjellige personlighet og tilpasningsevne. Tre sterke kvinner prøver å forme sitt liv, påvirket av hverandre på mange måter. En av dem har valgt et liv uten kjærlighet, hun er selvforsørgende og tiltaksfull, mens de andre ønsker seg store og lykkelige familier, med et noe variert utfall. En mann med sterke følelser og uro i hjertet er rastløs og aktivitetssøkende, har farlige tanker og en verkende samvittighet.

Der fire veier møtes er en oppslukende og rå familiesaga fra et Finland i fremdrift, der krigen har satt sitt preg på et samfunn som raskt gjenoppbygges og er i stadig vekst. Kinnunen har et formidabelt formidlingstalent – Jordmoren med etterfølgere blir med leseren lenge etter at boken er lest, slått sammen og satt tilbake i bokhyllen.

 

Er du litteraturinteressert og lurer på hvordan det hadde vært om det ble krig i Norden? Prøv deg på denne!

 

DELTA I DISKUSJONEN

Annonse: