Eksotisk: Bokomslaget matcher innholdet perfekt.  Ill.foto: Oktober forlag
Eksotisk: Bokomslaget matcher innholdet perfekt. Ill.foto: Oktober forlag

Bokanbefaling: Alle utlendinger har lukka gardiner


Pappa gjemmer den grønne bibelen under puta vår når han tror vi sover. Han ber for Alvaro også. Jeg vil spørre om Matias husker hvor den andre broren vår er. Jeg husker, men mamma og pappa vet det ikke.

Alle som bor på Romsås er opprinnelig fra et annet sted. Isa, Esra, Jennifer, Ibra, Rullemin, Dardan, Bebi J, Mariana, og de fleste andre. Mariana er forelska i Muhammed. Av og til går Isa og Mariana til Svarttjern-Joker istedenfor Ravnkollen-Joker. Hvis de er heldige møter de de eldre guttene. Da kan Muhammed plutselig stå bak henne, plukke henne på ryggen, og kalle henne Marey. Ofte vil han låne penger.

På vei hjem fra skolen kan Mariana og Matias se taggingen etter den andre broren deres. Pikk står det, med store firkanta bokstaver. Mariana vil fortelle Matias at det er Alvaro som har skrevet det. Hun husker dagen med taggingen. Samme dag som han pekte på vinduene i tredje etasje i blokka de bor i og sa «Alle utlendinger har lukka gardiner.»

Maria Navarro Skaranger har skrevet en nær og virkelighetstro liten roman, der språket er ujålete, ukorrekt, og ekte. Dialekt og slang brukes jevnlig, og gir boka et inntrykk av å være hentet fra en samtale mellom venner på østkanten i Oslo. Det er unik leseopplevelse; med en skrivestil som slår leseren i ansiktet med sin brutale ærlighet, har forfatteren skapt noe helt eget, eksotisk og nytt. Når man, etter kun et par sider, har vent seg til språkstilen, er det dette som bærer bokas særegenhet, og man føler seg raskt inkludert i miljøet som beskrives. Alle utlendinger har lukka gardiner må oppleves!

DELTA I DISKUSJONEN

Annonse: