Trampe SKJERMDUMP - Youtube.com
Trampe SKJERMDUMP - Youtube.com

-Håper alle byer får en slik


Sykkelheisen i Trondheim går seiersgang på sosiale medier. Den nye versjonen av heisen åpnet i 2013, og nå blir tiltaket omtalt som genialt av sykkelentusiaster over hele verden. SKJERMDUMP: Youtube.com

Den nye sykkelheisen ble åpnet for ett år siden, i juni 2013, og frakter årlig mellom 20 000 og 30 000 syklister opp Brubakken i Bakklandet i Trondheim. Det originale sykkelheisen ble oppfunnet og bygd av Jarle Wanvik i 1993.

Eierselskapet Design Management AS vil flere beboere i området benytte sykkel siden Trampe sparer dem for den fysiske belastningen den 25 meter høye stigningen som Brubakken byr på.

Fram til 2010 kostet det penger å benytte sykkelheisen, men såfåsfås GRATIS.

Sykkelheisen fungerer som et skitrekk hvor brukeren plasserer høyre ben på en fotplate. Fotplaten trekkes så oppover bakken i en skinnegang. En vanlig feil blant turister og førstegangsbrukere har vært at de ikke holder høyre ben utstrakt og bøyer seg forover. Dette gjør det vanskelig å holde balansen og kan føre til at de faller av.

På nettsamfunnet Reddit omtalte brukere fra hele verden konseptet med sykkelheis som genialt og engasjerende. -Dette er genialt, og vil motivere mange pendlere til å velge sykkelen framfor bil eller kollektivt. Jeg håper virkelig alle byer får en slik sykkelheis, fortalte en bruker på Buzzfeed.com. I dag er patentet rundt sykkelheissystemet delvis eid av et fransk selskap som ønsker å sette opp tilsvarende sykkelheis i Paris.

Fakta om sykkelheisen Trampe:
Byggår: 1993 og 2012
Lengde: 130 meter
Hastighet: 1,5 – 2 m/s
Antall syklister:  20 000 – 30 000 p/år

Se video av sykkelheisen:

DELTA I DISKUSJONEN

Annonse: