Det er ikke lett: Mange studenter synes det er vanskelig å velge rett. Ill.foto: graur razvan ionut
Det er ikke lett: Mange studenter synes det er vanskelig å velge rett. Ill.foto: graur razvan ionut

Flere unge bytter studieretning


– Frustrerende for studentene, sløsing for samfunnet, sier Hilde Lekven, direktør for general staffing i Adecco Norge.

En nasjonalt representativ undersøkelse YouGov har gjennomført for Adecco viser at stadig flere unge angrer på utdanningsvalget sitt. Nærmere 3 av 4 har angret på valg av studieretning, og halvparten har byttet retning underveis.

– Skremmende mange endrer retning underveis. Det er frustrerende for de unge, og et hav av tapte årsverk for arbeidslivet, sier Lekven.

Arbeidsgivere må tidligere på banen

Undersøkelsen viser også at 71 % bestemte seg for yrke eller karriereretning på videregående skole eller tidligere.

– Mange møter ikke arbeidsgivere før karrieredagene på studiestedet, men da har de unge allerede bestemt seg. De har valgt et studie basert på hva de trodde om karrieremulighetene sine, ofte uten å snakke med en eneste arbeidsgiver.

Undervurderer deltidsjobber og sommerjobber

En av fire sier at deres første møte med relevante arbeidsgivere var gjennom sommerjobb eller deltidsjobb. Dette er en rekrutteringskanal flere burde benytte seg av, mener Lekven.

– Å slippe til unge gjennom deltidsjobber lar dem oppleve i praksis hvordan det er å jobbe hos deg. De blir kjent med menneskene og bransjen. Gjort riktig er en slik erfaring mer verdifull enn dyre rekrutteringskampanjer, avslutter hun.

DELTA I DISKUSJONEN

Annonse: